Obavijesti

News

Komentari 36

Stiže velika promjena vremena, a jesen bi mogla biti kao zima

Stiže velika promjena vremena, a jesen bi mogla biti kao zima

Iako će vikend početi okupan sunce, ubrzo nas očekuje promjena vremena. U nedjelju i početkom tjedna rastu šanse za kišu, ali i jače nevrijeme

VIDEO

Početak vikenda obilježit će sunčano i vruće vrijeme, u većini krajeva bit će i sasvim vedro. No potkraj subote te osobito u noći na nedjelju do naših zapadnih predjela već će stići vlažan i malo svježiji zrak, pa će rasti vjerojatnost za kišu, ali i jače nevrijeme. 

Iako će se nad nama zadržavati polje malo povišenog tlaka zraka, s približavanjem ove fronte u večernjim će satima i u noći na nedjelju u najzapadnije i najsjevernije krajeve stizati svježiji i vlažniji zrak, piše HRT.

POGLEDAJTE VIDEO (ove godine vrijeme je bilo izraziro promjenjivo):

Pokretanje videa...

Promjena vremena u Hrvatskoj 00:59

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sutra još jedan sunčan, često i sasvim vedar dan uz uglavnom slab vjetar. U jutarnjim satima uz riječne doline može biti sumaglice ili magle. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna između 31 i 34 stupnja.

Danju će vruće biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. Ipak, prema večeri će oblaka biti više, a navečer te osobito u noći na nedjelju vrlo su vjerojatni pljuskovi i grmljavina, lokalno i izraženiji, ponajprije na krajnjem sjeverozapadu. S njima će zapuhati i umjeren do jak sjeverni vjetar.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu vladat će vedrina, tek će kasno popodne u Istri i u gorju biti malo oblaka, a u noći na nedjelju mjestimice će biti kiše i grmljavine. Puhat će slab do umjeren jugozapadni, duž obale danju većinom slab zapadni i jugozapadni, uz zapadnu obalu Istre i južni vjetar.

Danas još pakleno vruće, od subote osvježenje s pljuskovima
Danas još pakleno vruće, od subote osvježenje s pljuskovima

U Dalmaciji pravi stabilan, vruć ljetni dan. Oblaka uglavnom neće biti, a nakon mjestimičnog burina u jutarnjim satima, danju će neznatno osvježenje pružati slab do umjeren vjetar s mora. Ipak, mnogi će se barem malo rashladiti u moru čija je temperatura između 24 i 27 stupnjeva.

I na jugu pretežno vedro uz uglavnom slab do umjeren vjetar pa će more biti mirno ili malo valovito, a najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do čak 36, koliko može biti ponegdje u unutrašnjosti.

Sljedeći tjedan pljuskovi

U nedjelju i dalje pretežno sunčano duž većeg dijela obale. Više će oblaka biti na sjeveru, gdje će biti nestabilno te su mogući neverini, a zapuhat će i umjerena i jaka bura pa će vrućina neznatno popustiti. Početkom tjedna promjenljivo uz mjestimične pljuskove, lokalno i jače nevere te manji pad temperature, posebice u utorak kada će bura slabjeti.

Na kopnu od nedjelje s pritjecanjem svježijega zraka vrlo nestalno, pa će povremeno biti kiše i grmljavine, no kiša ponegdje može i izostati, a lokalno uz nevrijeme može pasti i veća količina.

Tropske prijetnje i oluje

Povijesno aktivna sezona uragana u 2020. godini radit će više problema u Sjevernoj Americi nego u Europi, ali povećani broj tropskih sustava također znači i veće izglede da ti sustavi prijeđu Atlantik i pogode Europu kao tropske kišne oluje. Prema AccuWeatherovom meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogu Europu pogoditi u različitim oblicima, od lakih do jakih naleta vjetra te od malo kiše do obilnih poplava, piše AccuWeather.

Nekima će kiša dobro doći

AccuWeatherov meteorolog Alan Reppert dodao je da područja Španjolske, Portugala i Francuske mogu imati koristi od tih kiša jer je nedostatak ljetnih oborina nekim regijama donio sušu.

Izvan tropskih utjecaja, u prvoj polovici jesenske sezone bit će veća šansa za olujne vjetrove u sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta.

U drugoj polovici sezone očekuju se povećane prijetnje od oluje na jugu Francuske i Portugala, dok će se prijetnje diljem Njemačke i sjeverne Francuske smanjivati.

Mislili smo da je ljeto otišlo, ali danas će biti toplije i sunčano!
Mislili smo da je ljeto otišlo, ali danas će biti toplije i sunčano!

Zadržavanje visokih temperatura

Prelazak s ljeta na jesen neće biti uočljiv za mnoge Europljane, jer će dugotrajne visoke temperature biti održane do rujna u zapadnim i središnjim dijelovima kontinenta.

- To bi moglo značiti da će mjesta poput Pariza, Frankfurta, Luksemburga. Kölna i Berlina također doseći 32 stupnja Celzijevih - rekao je Roys.

Dalje prema istoku, Roys je najavio da će u Norveškoj i Finskoj nakon mokrog ljeta biti i kišovita jesen, a nešto sušnije razdoblje očekuje se u drugom dijelu sezone, kada bi moglo i zatopliti.

Balkan i jugoistočna Europa

U središnjoj i jugoistočnoj Europi, usred jeseni mogli bi svjedočiti i gotovo zimskom vremenu.

- Promjena obrasca sredinom jeseni dovest će olujno i hladnije vrijeme u središnju i jugoistočnu Europu. Ovo će donijeti neke iznadprosječne snježne padaline u višim Alpama i skijalištima. To bi moglo donijeti i raniji početak skijaške sezone za neka odmarališta, posebno u središnjim Alpama -rekao je Reppert.

Roys je dodao da bi mogla nastati šteta kako snijeg padne dok je lišće još na stablima.

- Kako će diljem sjeverne Europe dolaziti suše vrijeme, prijetnja hladnim udarima na Poljsku, Njemačku, pa čak i istočnu Francusku povećava se. To bi zauzvrat moglo dovesti do nešto nižih temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, ali i baltičkim državama, pa čak i sjevernoj Ukrajini - rekao je Roys.

Padaju temperature, u cijeloj zemlji kišno, moguće i pijavice
Padaju temperature, u cijeloj zemlji kišno, moguće i pijavice

A naletima hladnog zraka, prijetnja zimskim vremenom vratit će se na neka područja.

- Tako će se povećati šanse za snijeg u mjestima poput Poljske, Bjelorusije i baltičkim državama te na sjeveru Ukrajine. Ne očekujemo iznadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana s padavinama ili slabim snijegom - rekao je Roys.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava