Obavijesti

News

Komentari 476

'Neću odstupiti, branit ću se od lažnih optužbi pred Saborom'

'Neću odstupiti, branit ću se od lažnih optužbi pred Saborom'
6

Nakon dva dana šutnje, premijer Tihomir Orešković u 15.40 obratio se javnosti. Poručio je kako se ništa nije promijenilo te da aktualna Vlada i dalje funkcionira...

VIDEO

Nakon dva dana šutnje, premijer Tihomir Orešković danas se u 15.40 sati obratio javnosti. Govorio je o potpisivanju vrijednih ugovora i aktualnoj političkoj situaciji. Poručio je kako i dalje čeka Karamarkov poziv:

- Još uvijek čekam poziv gospodina Karamarka. Otvoren sam za razgovor, ali dosad nismo razgovarali. Već dugo nismo komunicirali, a da jesmo, situacija bi možda bila drugačija. Ne mogu prihvatiti da zajedno s Karamarkom i Petrovom podnesem ostavku jer bih tako priznao krivnju za lažne optužbe iz prijedloga za mojim opozivom. Ja moram dati odgovore zastupnicima koji su mi dali mandat i tu ću učiniti u Hrvatskom saboru - kaže Orešković i dodaje da su optužbe protiv njega lažne i teške, te da će se braniti u Saboru.

Na pitanje zašto ne odstupi kad većina građana želi izbore i HDZ ga ne želi za premijera:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sabor će odlučiti o tome, a ne ja. Tamo će se izglasati idemo li ili ne na izbore. Zbog svoje časti pojavit ću se u Saboru i braniti od lažnih optužbi - kaže Orešković.

'Politizacija oko SOA-e je čisti spin'

Premijer je rekao da je došao kako bi se bavio ekonomijom, a ne SOA-om, ali da mora biti informiran o tome što se događa u zemlji. Navode da je politizirao situaciju oko SOA-e nazvao je "čistim spinom". 

- Ne mogu vam reći o čemu smo tamo razgovarali, ali tu nema nikakve opasnosti za nacionalnu sigurnost. Ja i predsjednica znamo o čemu je riječ. 

Na pitanje stoji li i dalje pri zahtjevu da Karamarko i Petrov daju ostavke, Orešković je odgovorio da je prošli tjedan zatražio obje ostavke kako bi Vlada nastavila funkcionirati, ali...:

- Od tada se dosta toga promijenilo. Petrov je bio spreman dati ostavku. Poslije su došle optužbe, prijedlog za mojim opozivom..., tu je Karamarko pokazao da on nema moju podršku. Ova situacija se može riješiti i svima je jasno što treba napraviti. 

Premijer je odbacio navode kako mu je ponuđeno da u budućoj HDZ-ovoj vladi bude jedan od ministara. Izrazio je očekivanje da će razum pobijediti. 

- Ja sam tu kao premijer, mislim da sam dosad vrlo jasno rekao da će sve biti jasnije idući tjedan. Vjerujem da ćemo na kraju posložiti soluciju u najboljem interesu Hrvatske. Poštujem HDZ kao stranku, očekujem da donesu odluku koja će pružiti mogućnost da ova Vlada ide dalje. Nekakve promjene morat će se napraviti. Ova Vlada može dobro funkcionirati i imamo rezultate - poručio je Orešković dodavši da nam rastu i BDP i plaće te da i Svjetska banka diže indikatore za Hrvatsku

'Opustimo se, navijajmo za Hrvatsku'

- Vlada još funkcionira, ne znam koja je to buduća Vlada. Ništa se nije promijenilo - rekao je Orešković dodavši kako danas prezentiran plan ključnih investicija za Hrvatsku dokazuje da ova Vlada zaista radi.

- U najboljem je interesu Hrvatske da ova Vlada i dalje funkcionira - poručio je Orešković rekavši da ćemo se sada malo opustiti i bodriti hrvatsku reprezentaciju na Euru.

'Pola milijarde kuna investicija, na dobitku Slavonija'

Govoreći o potpisanim ugovorima, naglasio je:

- Danas smo potpisali ugovore o istraživanju nafte i plina u Slavoniji. Uskoro očekujemo potpisivanje još jednog ugovora. Osigurali smo pola milijarde kuna ulaganja, a iznos može biti puno veći pronađu li se novi izvori nafte i plina. Investicija je bitna jer pokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja - rekao je premijer Orešković.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazio je zadovoljstvo što se potpisani ugovori odnose na Slavoniju i vjeruje da će lokalna ekonomija tu naći svoj interes. Najavio je natječaje za novih 10 polja i to već u srpnju.

- Ako je ovo bilo pola milijarde, novi natječaji mogli bi vrijediti i milijardu. Na tragu smo investicije koju svi želimo - rekao je Panenić.

Na pitanje premijeru ima li pravo u ovakvoj političkoj situaciji potpisivati ovako važne ugovore, Orešković je rekao kako misli da je u interesu Hrvatske povećati investicije i u tome ne vidi problem. 

- Što god smo radili bilo je u najboljem interesu Hrvatske - rekao je Orešković.

Nema bušenja Jadrana

Panenić je na pitanje novinara rekao kako istraživanje nafte u Jadranu za ovu Vladu nije prihvatljivo i potvrdio da se nafta u Jadranskom moru neće tražiti.

Premijer je naglasio kako se nada da će potpisani ugovori biti iznimno važni za Slavoniju u kojoj je gospodarska situacija najteža.

Orešković je obraćanje medijima organizira nakon potpisivanja Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s ministra gospodarstva Tomislava Panenića, predsjednika Uprave kompanije Vermilion Anthonyja Morana i predsjednika uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. Zoltana Aldotta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 476
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag