Obavijesti

News

Komentari 506

Što Hrvati misle o pokliku 'Za dom spremni'? Podijeljeni su...

Što Hrvati misle o pokliku 'Za dom spremni'? Podijeljeni su...

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, NE podržava presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav 'ZDS' iz pjesme 'Bojna Čavoglave'...

U istraživanju Promocije plus RTL Danas otkriva što građani misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu poklika 'Za dom spremni'. Ispitano je 1300 građana podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav 'ZDS' iz pjesme 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Thompsona.

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, NE podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Pokretanje videa ...

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovome, iako su jasno podijeljeni. 

Najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da "ZDS" mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Mišljenja su različita, ali RTL je doznao i koliko bi ispitanika zabranilo korištenje tog pozdrava u javnosti.

Onih koji bi pozdrav ZDS zabranili je manje nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola posto se nije željelo izjasniti. 

Pokretanje videa ...