Obavijesti

News

Komentari 76

Što je htio poručiti? Saucha u Saboru čitao Kafkin 'Proces'

Što je htio poručiti? Saucha u Saboru čitao Kafkin 'Proces'
5

Pozornost saborskih zastupnika privukao je Tomislav Saucha, glavni osumnjičeni u aferi 'Dnevnice', koji je u srijedu u saborskim klupama čitao roman 'Proces' Franza Kafke

VIDEO

Pozornost saborskih zastupnika privukao je SDP- ov Tomislav Saucha, glavni osumnjičeni u aferi 'dnevnice' zbog čega je završio i u istražnom zatvoru, koji je u srijedu u saborskim klupama čitao roman 'Proces' Franza Kafke i to baš za vrijeme rasprave o izmjenama Zakona o kaznenom postupku. 

U Kafkinom romanu se Josef K. jednoga dana bez ikakvog njemu razumljivog razloga probudi pod optužnicom za nešto, policija mu pregledava stan i poziva ga se na sud da se pokuša opravdati za svoje zločine. Za što je K. optužen, ne uspijeva ni on sam saznati do kraja romana, niti tko ga je prokazao, koji su dokazi njegova navodnog nedjela te kakvu je kaznu zaslužio, ali se u kaotičnom i neumitnom procesu pokazuje da mirnom i smjernom Josefu nema spasa. 

Saucha je u Saboru novinarima objasnio što je želio poručiti tim postupkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da se u ovom trenutku počinjem pomalo osjećati kao Josef K. Ja sam subjektivan u toj cijeloj situaciji i svjestan da je to veliki posao koji se treba odraditi, ali već sam nekoliko puta rekao, samo želim da se ta stvar što prije razjasni, da dobijem nazad svoj život i da mogu normalno živjeti- poručio je Saucha.
Što se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku, Saucha smatra da bi se taj Zakon trebao donijeti u potpunosti novi koji bi bio pravičniji.

- Mislim da Zakon o kaznenom postupku ovakav kakav je ima puno nedostataka, između ostalog, bezbroj izmjena i dopuna. Trebalo bi napraviti u potpunosti novi Zakon koji bi bio puno pregledniji i u nekim dijelovima i pravičniji. Mislim da se ne smije ispustiti iz vida da je to Zakon koji već u svom prvom članku definira da je to Zakon koji štiti osobe koje su nedužne da ne budu osuđene za kazneno djelo koje nisu napravile- kaže Saucha. 

Prema novim izmjenama Zakona, istraga će se i produžiti, a postoji mogućnost da traje i do tri, četiri godine, Saucha kaže da postupci ionako traju predugo.

Saucha je na svom Facebook profilu dodao ime Josef K.

 

- U tome možda i je jedan od najvećih problema. Istraga dok traje okrivljenik nema skoro nikakvih prava. Vi tek kad dođete u kasniju fazu postupka pred sudovima, imate pravo predlagati neke dokaze i u tom trenutku je za neke već kasno. Svi znamo da postupci traju izuzetno dugo, mogu trajati i po 10 godina. Mislim da bi bilo dobro da se dovede taj jedan balans između tijela progona i okrivljenika koji bi imao neka prava i u postupku prije poduzimanja optužnice- rekao je. 

Podsjetimo, zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a