Obavijesti

News

Komentari 123

Što je smiješno? Funkcioniraju samo kad rasprodaju državu

Što je smiješno? Funkcioniraju samo kad rasprodaju državu
6

BEZ RASPRAVE: U sjeni sukoba Mosta i HDZ-a šume postaju golf igrališta, naftaši dobivaju pola Slavonije, a državne tvrtke idu na bubanj

VIDEO

Vlada je u raspadu i ne može se, izgleda, složiti ni o čemu osim o svojevrsnoj rasprodaji države. Veseli i nasmiješeni mostovci i HDZ-ovci, kao da je sve u najboljem redu, jučer su usvojili 30-ak izmjena zakona i izvješća, među kojima su mnoga sporna. Da nismo u političkoj krizi, svaki od zakona kojim se daju veća prava investitorima na korištenju hrvatskog bogatstva, vjerojatno bi prolazio burnu raspravu. Međutim, kao i ranija odluka o prodaji udjela u Končaru za 360 milijuna kuna, privatizacijske odluke Vlade prolaze “ispod radara”. Iako bi neke tvrtke i trebalo prodati, problem je što se sve radi brzinski i bez analiza bi li država sama mogla zarađivati i bolje upravljati njima. Jer najlakše je prodati ili dati nešto u koncesiju. Ali tada nema povratka. Vlada je tako odlučila da investitori kampove i golf igrališta mogu graditi i u šumama koje nisu predviđene za građenje. Mogu dobiti pravo na korištenje državnih šuma na 99 godina. Nešto slično je u svome mandatu pokušao i Sanader, ali mu nije prošlo.



- To je dodana vrijednost i jačanje investicijskog duha. Predstavljamo zemlju kao pogodnu za ulaganja - rekao je Mostov ministar Davor Romić.

Nitko nije rekao niti riječ protiv. Vlada je odobrila i istraživanje nafte te plina na šest područja u Slavoniji i Podravini. Ukupna površina u koju će ući naftne kompanije je nešto manja od 15.000 četvornih kilometara i obuhvaća niz naselja. To je završetak procesa koji je počela bivša vlada, ali je HDZ tad bio žestoko protiv.


Nikakva rudarska strategija nije, naravno, donesena, ali je Vlada odlučila Ini te stranim Oando Plc i Vermilion Zagreb Exploatation dodjeliti potencijalna naftna polja.

- Lokalno stanovništvo imat će korist, a samo ulaganja u istraživanje su procijenjena na 88 milijuna eura - rekao je Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

DORH je inače imao primjedbe na ugovore koje je predložila bivša vlada, ali Panenić uvjerava da su sad s DORH-om našli zajednički jezik i da je sve “popeglano”.

'Štetne odluke Vlade'


Za dodjelu polja je dignuo ruku i Tomislav Karamarko iako se on obećao izuzeti od odluka o Ini dok se Povjerenstvo za spečavanje sukoba interesa ne očituje o njegovu slučaju i može li odlučivati o toj kompaniji. Udruga Zelena akcija zato je reagirala da se radi o potencijalnom sukobu interesa i pozvala institucije da sve ispitaju. Oni smatraju da Vlada u odlasku ne može donositi tako krupne odluke.



- Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske - poručili su iz Zelene akcije.

Marić: Država funkcionira

Nadalje, Vlada je predložila i novi zakon o koncesijama koji bi više išao u korist potencijalnih koncesionara. Nazvali su to “fleksibilnijim zakonom”. Koncesije se daju od željeznice, preko crpljenja vode, vađenja kamena pa sve do infrastrukture, plaža, telekomunikacija...

Primjerice, više neće dobiti koncesiju onaj tko ponudi najviše novca državi nego će to ovisiti i o tehnologiji koju će koristiti, pa i o estetici onog što predlaže. Kriteriji su, dakle, malo razvučeniji. U Vladi uvjeravaju da je sve usklađeno s europskim direktivama o koncesijama. Zdravko Marić, ministar financija iz kvote HDZ-a, koji je predložio zakon o koncesijama, ne vidi ništa sporno u tome što Vlada donosi bitne odluke iako će uskoro pasti.

Tko je sve na prodaju

- Moramo pokazati stabilnost države i funkcioniranje vlasti - rekao je Marić.

Nastavak je to politike Vlade koja je na telefonskoj sjednici odlučila brzinski prodavati državna poduzeća i skinuti ih bez ikakve rasprave s liste strateških. Vlada želi brzinski zaraditi do dvije milijarde kuna. Prodavat će još i preostali udjel u Croatia osiguranju za 210 milijuna kuna, Sunčani Hvar za 128 milijuna, cijeli Croatia Airlines po još nepoznatoj cijeni, zatim kutinsku Petrokemiju za koju se nadaju dobiti 120 milijuna, Luku Rijeka u kojoj udio vrijedi 200 milijuna, manjinski udio u HT-u, Croatia banku. Prodajom udjela u europskom satelitskom operateru Eutelasatu planirali su dobiti 210 milijuna, ali je cijena dionica sada pala. Kao zlatna koka se spominje i ACI, sustav marina koji pokriva cijelu obalu. U odluci o kreditima autocestama također stoji privatizacija iako u Vladi to opovrgavaju. Podravka je također na meniju iako odluka nije donesena.

Inače, u najvećoj tvrtki, Ini, Most i premijer Orešković su postavili većinu svojih ljudi. HDZ je izgubio. Novi članovi nadzornog odbora su Damir Vanđelić, Dario Čehić i Luka Buriliović.

Uzalud prosvjedi, Končar je otišao

Radnici Končara su uzalud prosvjedovali. Više od četvrtine tvrtke je prodano za 360 milijuna kuna. Udio su kupili domaći mirovinski fondovi. Na njih se računa i pri drugim prodajama, poput Podravke.

Turističke tvrtke 

Država je u mandatu prošle vlade za prodaju pripremila niz turističkih tvrtki. Prvi je prije tri dana prodan HTP Korčula, a država je zaradila 26 miijuna kuna. Kupci su bili skriveni iza bankarskih računa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..