Obavijesti

News

Komentari 0

'Što smo do sad u misijama sudjelovali nelegalno? Do sad se praksa nije problematizirala'

'Što smo do sad u misijama sudjelovali nelegalno? Do sad se praksa nije problematizirala'

Ministar obrane ponavlja kako je suglasnost od predsjednika Milanovića tražena u skladu sa zakonom te da se oporba skriva iza netočnih teza

VIDEO

Prozvat će oni sami sebe, svojim ponašanjem. Ja nikad nisam koristio težak rječnik iako mislim da sam imao najviše argumenata od svih za to, suzdržavam se i radim svoj posao. Odluka je jasna, ako nema dvotrećinske većine, hrvatska vojska ne ide u ovaj dio misije, a onda neka oni koji su glasali protiv obrazlažu, poručio je ministar obrane Mario Banožić kojeg su novinari u tijeku rasprave u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika upitali hoće li sve one koji budu glasali protiv toga prozvati rusofilima, putinofilima i podržavateljima ruske agresije.  

VIDEO Cirkus u Saboru oko obuke vojnika: Zekanović donio papir sa slovom Z i rastrgao ga
VIDEO Cirkus u Saboru oko obuke vojnika: Zekanović donio papir sa slovom Z i rastrgao ga

Na teze oporbe da odluka nije mogla doći na raspravu u Sabor jer traženje suglasnosti predsjednika Republike nije traženo u skladu s Ustavom, zakonima i Poslovnikom Vlade ponovio je stav kako je ishodovanje predsjednikove suglasnosti tražena u skladu sa zakonom. Naime, oporba tumači da je predsjednik Vlade trebao tražiti suglasnost, a Banožić tvrdi da i on kao čelnik ministarstva obrane to može navevši kako je i ranije upravo on slao zahtjeve na Pantovčak, Milanović ih potpisivao, baš kao što su tako radili i bivši ministri s bivšim predsjednicima te da se nikad to do sada nije problematiziralo. 

- U Poslovniku Vlade se kaže da čelnik tijela, u ovom slučaju sam to ja, prikuplja nadležna mišljenja i suglasnosti za sudjelovanje Oružanih snaga u misijama. I to je tako poslano kao što je poslano u svim dosadašnjim redovnim procedurama. Nikada to nitko nije stavljao pod upitnik - poručio je.

Dio oporbe je na današnjoj raspravi istaknuo kako bi odluku o obuci ukrajinskih vojnika podržali u slučaju da se ispoštuje procedura i da novu suglasnost zatraži predsjednik Vlade. Banožić poručuje kako od novog slanja neće biti ništa jer je, ponavlja, sve zakonito i u slučaju kad je suglasnost tražio on kao ministar.

- Nemam što mijenjati, odluka je tu i ne može se sad netko skrivati iza nečega što funkcionira već 10 godina. Izvukao sam u zadnjih 10 godina najmanje 20-ak odluka u kojima je suglasnost tražio ministar. Znači, mi smo do sad, po tumačenju nekih zastupnika, sudjelovali u nekim misijama nelegalno. Vidite koliko to nema odgovornosti u tezama koje se iznose. Ali, hajde da to ne utvrđuje Banožić, zna se tko to treba utvrditi - rekao je.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je istaknuo da je ova rasprava i glasanje o ovoj odluci za njih u vladajućoj većini i HDZ-u win-win situacija bez obzira na ishod. Novinari su ga pitali je li stvarno riječ o želji da Hrvatska pomogne Ukrajini ili je ustvari ova odluka svedena na politička prepucavanja, kako sugerira Plenkovićeva izjava, a Banožić poručuje "naravno da nije."

Čelnik Odbora za obranu napustio sjednicu, Đakić ga zbog toga proglasio kukavicom
Čelnik Odbora za obranu napustio sjednicu, Đakić ga zbog toga proglasio kukavicom

- Ali morate biti svjesni da pojedini saborski zastupnici bez ikakve odgovornosti izlaze van i iznose ovakve stvari. A onda kad dođe do glasanja, ne možeš više reći da nije u skladu sa zakonom pa ćeš se izuzeti, što je napravio Franko Vidović jučer. Znači, dobio je dopis iz Vlade, dobio kopije prijašnjih odluka koje su prošle Odbor za obranu dok je on predsjednik i nikada ništa nije bilo sporno, a sada odjednom da bi pobjegao od cijele priče kaže da će se izuzeti i otići sa sjednice - rekao je dodavši kako postoje zastupnici koji su potpuno nepripremljeni ušli u ovu temu i govore krive teze.

- I to je ovo što me pitate za Plenkovića, sada na ovakvim temama vidite koliko se saborski zastupnici pripremaju, koliko duboko ulaze u temu i sudjeluju u ovakvo važnim odlukama - istaknuo je navevši zastupnika Suverenista Željka Sačića koji je na Odboru potpuno krivo da NATO ne podržava ovu misiju.

Na pitanje zašto se prije iskazivanja spremnosti na Vijeću za sudjelovanje u ovoj misiji nije razgovaralo s predsjednikom Milanovićem, Banožić je istaknuo kako se odluka, kao i sve druge, kreirala zajedno s Glavnim stožerom OSRH te da načelnik Glavnog stožera redovno izvještava predsjednika. 

- I na taj način sam ja uvjeren da je on na vrijeme bio upoznat s obučnim aktivnostima - rekao je.

Grmoja: 'Mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijeru'
Grmoja: 'Mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijeru'

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku kako bi rasteretio Vladu problema komunikacije s predsjednikom države, s obzirom na disfunkcionalnost njihova odnosa, Banožić je odgovorio da nije.

- Naravno da nisam, ja ću svoj mandat završiti časno i pošteno, kako sam ga i počeo i rezultat mog mandata će biti u razumijevanju cijele Vlade i premijera o nužnosti ulaganja i modernizacije Hrvatske vojske, što i činimo, a rezultat toga je da imamo najveće proračune i da su poboljšani uvjeti rada vojnika, za razliku od prijašnjih vremena - poručio je Banožić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa