News

Komentari 105

Što su rekli - rekli su: Izborna šutnja sve do nedjelje u 19 sati

Što su rekli - rekli su: Izborna šutnja sve do nedjelje u 19 sati

Izborna šutnja počela je u ponoć i znači zabranu svake promidžbe, procjene rezultata, te objavljivanje fotografija, izjava i intervjua svih predsjedničkih kandidata

Službena kampanja za predsjedničke izbore trajala je 18 dana, a u ponoć je počela izborna šutnja, koja će trajati sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati. Izborna šutnja znači zabranu svake promidžbe, procjene rezultata, te objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata. 

- Izborna šutnja ima smisla. Kroz sve ove izbore moje je iskustvo pokazalo da su ljudi ipak osjetljivi, traže jedan određeni mir neposredno prije samog izbornog dana čuli smo, vidjeli smo promidžbu, ostavite nas sada da saberemo svoje misli i da sada jednostavno donesemo odluku - smatra predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin, javlja HRT.

Zabrana bilo kakve promidžbe odnosi se na sve, od tradicionalnih medija do novih medija na internetu, elektroničke pošte i društvenih mreža. Odnosi se čak i na slanje SMS-ova.  

Ipak, treba napomenuti da nema direktnih sankcija za kršenje izborne šutnje, već je stvar u reakciji birača. 

Nedavnim promjenama Zakona, izborna šutnja i za predsjedničke izbore završava u 19 sati u nedjelju, pa se neće morati čekati ponoć za objavu izbornih rezultata. 

Najkasnije do 20 sati na stranicama DIP-a vidjet će se prvi unosi, a rezultati će se osvježavati svakih pet minuta.

Najčitaniji članci