Obavijesti

Promo sadržaj

Što sve plaćaju gosti u hrvatskim svatovima?

Što sve plaćaju gosti u hrvatskim svatovima?
2

Hrvatska je zemlja bogata tradicijom i predivnim običajima. Posebno se ističu oni svadbeni, jer promiču slavlje i sreću mladenaca. Gotovo svako mjesto ima neke svoje svadbene običaje

Hrvatska je zemlja bogata tradicijom i predivnim običajima. Posebno se ističu oni svadbeni, jer promiču slavlje i sreću mladenaca. Gotovo svako mjesto ima neke svoje svadbene običaje. Razlike u tradiciji najviše se primjećuju po regijama. Ipak, miješanjem stanovništva i oni su se malo izmijenili. Moderni mladenci danas nisu obavezni slijediti nikakve protokole kod svog vjenčanja, pa mnogi čine ono što njima najviše odgovara - neki su posve odbacili stare običaje, a neki su uz njih prihvatili i nove. 

U najčešćem slučaju, svadbeni običaji u novije vrijeme dobili su novi oblik u kojem tradicija nije posve zaboravljena, ali je ipak prilagođena modernijem društvu i novim vrijednostima. Zato ćete danas rijetko vidjeti mladence kako pokušavaju prebaciti jabuku preko kuće ili barjaktara sa zavezanim pijetlom na koplju zastave, ali s druge strane, gotovo svaka svadba ima nošenje revera, darivanje mladenaca, prvi ples i rezanje torte. U mnogim krajevima zadržala se i tradicija dolaska po mladu, pa i njezino „kupovanje“ od oca. Mnogi dovedu harmonikaše kojima se kroz večer plaća za sviranje. Sve ovo iziskuje mnogo novca, pa većina svatova, iako bi ih htjeli, izbjegava ovakve dijelove tradicije. 

Zato je Ferratum banka tu za Vas i ako planirate svoje svatove ili odlazite na neke, pogotovo ako Vas je dopala čast kumovanja, ne morate više brinuti da će Vas svadba baciti na prosjačku štap. Ferratum bank u ponudi ima povoljne i brze zajmove s kojima će brige oko financija za svatove postati prošlost, a ostat će samo veselje i uzbuđenje oko ovog velikog dana. 

Ako odlazite na vjenčanje, za početak se morate primjereno obući. Očekuje se svečana odjeća, iako to ne znači nužno nova niti skupa. Iako ženske osobe najčešće nose haljine ili suknje, ni to više nije obavezno. Lijepo se možete obući bez obzira na vrstu odjeće. Ono na što morate paziti je boja. Tradicionalno na svadbi samo mladenka smije nositi bijelo, osim ako dress code svadbe ne nalaže drugačije. Također bi se trebalo kloniti jarkih boja, kao što je crvena, iako se ovo pravilo danas uglavnom zaobilazi. 

A kada dođete na svadbu i dobijete cvijet oko ruke ili na odjeću, običaj je dati nešto novaca djevojci koja Vam ga je prikopčala. Taj novac također ide mladencima. Mladence se osim toga i daruje. I danas se prihvaćaju razni, primjereni pokloni. Nekada su to bili kućanski aparati ili posuđe, a danas može biti bilo što malo veće vrijednosti. 

U novije vrijeme sve je prihvaćeniji dar novac, odnosno „kuverta“. U omotnicu se stavlja novac koji će kasnije mladencima pomoći da se pripreme za zajednički život. Pravilo je da date nešto više novca od onoga koliko košta vaša „stolica“, odnosno od onoga što su mladenci platili za Vašu hranu na svadbi. Ipak, i ovo pravilo može se zaobići ako niste pri novcu. Mladencima je najvažnije da omiljeni ljudi dođu na svadbu, a ne nužno da im je i isplate. 

Ipak, ako želite pomoći mladima i dati im dovoljno novca kao poklon, uvijek se možete obratiti Ferratum banci i zatražiti njihove online pozajmice. To je najjednostavniji način dobivanja novca kojeg možete potrošiti na opremanje za svadbu, darove i sve ostale troškove. Sve što trebate je ispuniti online prijavnicu, čak i putem svog mobitela, zatražiti potrebnu svotu novca i odrediti vrijeme otplate. 

Nakon što odredite vrstu kredita, unesite svoje osobne podatke te dostavite osobnu iskaznicu i karticu tekućeg računa, kako bi banka odredila vašu kreditnu sposobnost. Ovo možete učiniti i preko automatiziranih sustava Jumio i Instantor te tako višestruko ubrzati postupak odobrenja kredita i naravno, njegove isplate. Putem maila ćete zatim dobiti ugovor o kreditu kojeg potpisanog priložite uz dokaz o jamstvu i pošaljete banci. 

Sve što vam preostaje je čekati odobrenje, koje može stići već nakon 15 minuta. S novcem koji će uskoro sjesti na Vaš račun, možete si priuštiti odlazak na vjenčanje bez puno kalkulacija i računanja troškova, ostaje vam samo uzbuđenje i dobra zabava!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.