Obavijesti

Promo sadržaj

Što sve šteti našem imunitetu i kako ga osnažiti

Što sve šteti našem imunitetu i kako ga osnažiti
1

Epidemija korona virusa sve nas je natjerala da više razmišljamo o zdravlju i sposobnosti naših tijela da se obrane od nove i do sada nepoznate ugroze

Imunosni sustavi snažni su mehanizmi, ali su u isto vrijeme i jako osjetljivi na naš način života.

Mnoge stvari koje radimo na dnevnoj bazi - naši obrasci ponašanja, naše navike i sve što konzumiramo, mogu utjecati na uspješnost našeg tijela da se obrani od raznih patogena. Donosimo kratki pregled stvari koje svakodnevno radimo ili osjećamo, a koje mogu oslabiti imunitet.

1) Izloženost stresu

Izloženost snažnom stresu tjera naš mozak na lučenje hormona kortizola, što posljedično negativno utječe na funkcioniranje imunosnog sustava. U situaciji u kojoj se nalazimo stres je teško izbjeći, no dobro je barem osvijestiti da bi se ipak trebali pokušati malo opustiti- kako zbog mentalnog, tako i zbog fizičkog zdravlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2) Usamljenost

Kada već govorimo o mentalnom zdravlju, jedna studija od prije nekoliko godina pokazala je povezanost između usamljenosti i osjećaja tjeskobe te slabijeg funkcioniranja imunosnog sustava. Ako ste u izolaciji sami u stanu, vodite računa da redovito komunicirate s prijateljima ili obitelji.

3) Neaktivnost

Vježbanjem ne gradimo samo svoje mišiće, već pomažemo svom tijelu i da se bori s različitim infekcijama i upalama. Čak i ako ste trenutno zatočeni u stanu, pomoći si možete odvajanjem tridesetak minuta dnevno za kratku vježbu.

4) Previše vježbe

Možda paradoksalno, i pretjerano vježbanje nije baš najbolje za imunitet. Iscrpljeno tijelo, dovedeno do ruba izdržljivosti, ranjivije je suočeno s virusima i lošim bakterijama. Svakako izdvojite vrijeme za vježbanje i održavanje forme, ali imajte na umu da trenutno možda i nije najbolji trenutak za pripremanje maratona.

5) Nikotin

Nema boljeg trenutka za prestanak pušenja. Osim što se štetnost pušenja na respiratorni sustav kojeg korona virus napada ne može dovoljno naglasiti, i sam nikotin, čak i bez pušenja, šteti imunosnom sustavu jer potiče lučenje kortizola, hormona stresa.

6) Alkohol

Isto kao i u slučaju nikotina, štetnost alkohola na zdravlje je opće poznato mjesto, no osim što ozbiljno šteti jetri i nizu drugih organa, alkohol smanjuje sposobnost našeg tijela da se brani od invazija. Stoga, za vrijeme ove krize, alkohol koristite isključivo za dezinfekciju.

7) Prehrana

Prehrana bogata zasićenim kiselinama loše utječe na imunosni sustava, a prema jednoj studiji iz 2014. godine šećer i sol također bi mogli imati negativan utjecaj. Pretilost koja rezultira lošom prehranom također negativno utječe na imunitet tako što smanjuje broj bijelih krvnih zrnaca kojima se tijelo bori od infekcija.

Kako si pomoći?

Svom imunosnom sustavu najbolje ćete pomoći ako osvijestite i izbjegavate štetna ponašanja, no postoje i dodaci prehrani koji mogu dodatno osnažiti vaše tijelo u borbi protiv infekcija.

Na primjer, Linex Complex je dodatak prehrani koji sadrži žive laktobacile koji osnažuju crijevnu mikrofloru, inače iznimno važnu za pravilno funkcioniranje imuniteta, jer se čak 70% borbe protiv patogena vodi u želučanom sustavu. Osim toga, Linex Complex sadrži i kombinaciju vitamina i minerala koji također osnažuju imunitet te štite stanice od oksidativnog stresa, smanjuju umor i iscrpljenost te pomažu metabolizmu u stvaranju energije. Kako bi vratili ravnotežu svom organizmu, preporuča se jedna do dvije kapsule dnevno tijekom par mjeseci. Linex Complex mogu uzimati i djeca starija od šest godina. Više informacija možete pronaći na linku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive