Obavijesti

Promo sadržaj

Što trebate znati prije odluke o laserskom skidanju dioptrije

Što trebate znati prije odluke o laserskom skidanju dioptrije
3

Približava se zima i želite se riješiti zamagljenih naočala, ali niste dovoljno upoznati s metodom laserskog skidanja dioptrije? U nastavku pronađite ključne odgovore uz dr. sc. Nadežde Bilić iz Poliklinike Bilić Vision

1. Je li zima pogodno doba za lasersko skidanje dioptrije? 

Sva godišnja doba su jednako povoljna za operaciju laserskog skidanja dioptrije. Pacijent treba samo izračunati hoće li to učiniti za vrijeme godišnjeg odmora ili dok radi uz 2 do 3 dana bolovanja, jer je oporavak nakon zahvata brz. 

2. Tko su kandidati za lasersko skidanje dioptrije i koje su pretrage potrebne?

Lasersko skidanje dioptrije se pravilu se ne vrši prije navršenih 18 do 20 godina života. Razlog tomu je što se oko još razvija i postoji mogućnost (da dioptrija naraste) mijenjanja dioptrije. Oni koji imaju kratkovidnost do -10, dalekovidnost do +6 i astigmatizam do 4 dioptrije, uz uvjet da je oko zdravo i debljina rožnice adekvatna, dobri su kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Prije samog zahvata potrebno je obaviti detaljan oftalmološki pregled.
 
3. Kada su naočale ili leće ipak bolji izbor od laserskog skidanja dioptrije?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nažalost, ni naočale, ni kontaktne leće nisu idealno trajno rješenje. S naočalama je vidno polje ograničeno, a leće mogu izazvati upale, alergije ili kronično suho oko. Iz financijskog aspekta gledano, kontinuirano kupovanje novih naočala, kontaktnih leća i tekućina za leće te odlazak na redovne preglede, skuplja je opcija nego jednokratno rješenje laserskim skidanjem dioptrije.

4. Tko su Vaši najčešći pacijenti kada je u pitanju lasersko skidanje dioptrije (žene, muškarci, mlađi, stariji...)?

Iako je najveći broj mlađe i srednje generacije, imamo i veliki broj pacijenata iznad 40. godine života kojima je želja riješiti se naočala i kontaktnih leća i dobro vidjeti i u toj dobi bez obzira na pojavu starosne dalekovidnosti. 

5.Između metoda LASIK i PRK, kako se odlučujete što izabrati za pojedinog pacijenta?

Najčešće korištena metoda je LASIK. Zahvat kratko traje, siguran je i bezbolan i izvodi se u kapljičnoj anesteziji. Dobra strana LASIK-a je preciznost zahvata, vrlo brz oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima, a vidna oštrina se vraća u normalu unutar nekoliko dana. 
Druga najčešća metoda je PRK koja je prethodila pojavi metode LASIK. Prednosti ove metode su jednostavnost zahvata i manja suhoća oka, nego u onih koji su operirani metodom LASIK, no nešto je dulji oporavak, oko 3 do 4 tjedna do potpuno jasnog vida. Koju metodu izabrati ovisi o debljini rožnice, visini dioptrije, profesiji pacijenta i želji pacijenta.

6. Može li se dioptrija vratiti nakon laserske korekcije vida?

Ukoliko je kratkovidnost -8 i više ili dalekovidnost +5 ili +6, a astigmatizam 4 do 5 dioptrija, velika je vjerojatnost da će se jedan manji dio dioptrije vratiti nakon nekoliko mjeseci do godinu dana nakon operacije. Rješenje je, ukoliko postoji dovoljno preostalog tkiva rožnice, ponoviti skidanje dioptrije. Ukoliko to nije slučaj, osoba može nastaviti nositi naočale ili kontaktne leće u situacijama kada je to neophodno. Bitno je napomenuti da su ovo ipak rijetko događa. Svakog pacijenta s visokom dioptrijom se upozori na mogućnost povrata dijela dioptrije. 

Iskoristite akciju u Poliklinici Bilić Vision i do 30.11.2017. naručite se na pregled za lasersko skidanje dioptrije za 250kn. Cijene operacije se kreću već od 3900kn po oku. Naručiti se možete pozivom na broj 01 4678 444 ili na www.bilicvision.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince