Obavijesti

News

Komentari 72

Stočar od umora zaspao pa mu vukovi zaklali četrdeset janjaca

Stočar od umora zaspao pa mu vukovi zaklali četrdeset janjaca
1

Već tri mjeseca tako čuvam ovce od napada, umor me nakratko svladao. Ako sam zaspao, bilo je to svega nekoliko minuta, ubrzo me probudilo frcanje kamenja i napad vukova, priča Marko Pucar

VIDEO

Stočaru Marku Pucaru (37) iz Zadra vukovi su prošle noći zaklali 40 ovaca i janjaca u naselju Crno. Marku je ovo već treći napad na njegovo stado, a u ukupna šteta popela se na 7 tisuća eura, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Bilo je ujutro oko 4 sata. Bio sam prije toga oko ponoći kod stada, pa sam otišao kući i vratio se oko 2 sata ujutro. Bio sam unutar mreže koja naponom štiti ovce do 4 sata. Izišao sam tada iz mreže, ušao u kombi, otvorio staklo, stavio neki šal na okvir prozora, naslonio glavu i malo zaspao. Već tri mjeseca tako čuvam ovce od napada, umor me nakratko svladao. Ako sam zaspao, bilo je to svega nekoliko minuta, ubrzo me probudilo frcanje kamenja - priča Marko za Slobodnu Dalmaciju.

- Probudio sam se, utrčao u mrežu, vidim ovce trče prema meni. Sve je mračno, ali goni ih nešto, bježe prema meni. Čuo sam odjednom kako je iskočio, izišao na put. U mraku se čulo: uuuuu, uuuuu… Kad je sve stalo, obišao sam stado i odmah mi je bilo jasno da je teško stradalo. Do jutra sam nabrojao 30 komada, uglavnom janjadi i nekoliko ovaca - dodao je Marko na mjestu događaja u Crnom jutro poslije vučjeg napada.

Marko je profesionalni stočar koji živi od uzgoja ovaca i ima stado od 250 grla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cijeli život sam u ovome i moglo se dobro raditi i živjeti od toga prije. Sad to dolazi u pitanje jer je vrlo teško sačuvati stado s obzirom da su napadi vukova postali sve bezobzirniji i više se ne ustručavaju napasti ni po danu blizu kuća, a kamoli ne po noći - priča Marko.

Vuk je zaštićena životinja i kazna za njegovo usmrćoivanje je gotovo 50 tisuća kuna i zakon ga štiti od odstrela. Od početka ove godine bilo je 17 napada vukova na domaće životinje na zadarskom području. S obzirom da je vuk zaštićena životinja koju se ne smije ubijati, država za vučju štetu plaća odštetu od 700 kuna za janje i 600 za ovcu, ali prema strogim kriterijima koji se moraju utvrditi na mjestu događaja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1