Obavijesti

News

Komentari 21

Stop korupciji i diskriminaciji: Škole uvode građanski odgoj

Stop korupciji i diskriminaciji:  Škole uvode građanski odgoj
1

Između ostalog, učenici će učiti koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, te kako prihvatiti različite ljude, bez obzira na status

VIDEO

Od ove jeseni, nakon punih trinaest godina priprema, u škole se uvodi građanski odgoj. Učenici će taj predmet biti obvezni slušati od prvog osnovne do kraja srednjoškolskog obrazovanja po 35 sati godišnje. 

No, kako od rujna kreće eksperimentalna provedba u šest škola koje još nisu odabrane, potpuna primjena građanskog odgoja u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske očekuje se tek za dvije godine, javlja Vjesnik.hr

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u građanskom odgoju vidi priliku za smanjenjem korupcije u društvu, a samo uvođenje dodatnog sadržaja u škole naziva jednim od najvažnijih događaja u mandatu. 

'Cilj je da učenici budu u školi zbog života, a ne zbog ocjena'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj nam je nova škola u kojoj su učenici zbog života, a ne zbog ocjena. Uz građanski odgoj uvest ćemo i zdravstveni, te informatiku od prvog osnovne, jer cilj je modernog društva - slobodan čovjek, rekao je Jovanović. Ministar smatra da će zadatak građanskog odgoja biti stvaranje preduvjeta za aktivno sudjelovanje građana u društvu. 

No, ministra posebno veseli što bi građanski odgoj trebao pridonijeti smanjenju korupcije, tim više što djeca o korupciji danas znaju ono što su naučila iz medija. 

- Zahvalan sam medijima, no mladima je potrebno i dodatno iskustvo zbog kojeg vjerujem da će građanski odgoj pomoći u borbi za stvaranje zdravijeg građanskog društva -  naglasio je Jovanović. 

Razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina

Prema riječima Nevenke Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, građanski odgoj i obrazovanje ima četiri dugoročna cilja: povećati cjeloživotno učenje, poboljšati kvalitetu odgoja i obrazovanja, promovirati ravnopravnost i aktivnost svakog građanina te potaknuti njegovu kreativnost i inovativnost. 

Djecu i mlade će se učiti što je demokracija i vladavina zakona, ekologija, identitet. Učenik će osjetiti što znači biti aktivan član društva u svim područjima, kako razviti socijalne i komunikacijske vještine, kreativnost i poduzetnički duh. 

Bit će i simulacija suđenja

Učit će koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, kako prihvatiti različite ljude bez obzira na njihov  vjerski, materijalni ili bilo koji drugi status, javlja Jutarnji list

Lončarić Jelačić kaže kako će se kroz građanski odgoj učiti i što je to dobar, a što loš zakon, ali interaktivnim pristupom. Primjerice, simuliranjem suđenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović