Obavijesti

News

Komentari 58

Stotinjak Vrgorčana na hitnoj: Povraćaju i imaju temperaturu

Stotinjak Vrgorčana na hitnoj: Povraćaju i imaju temperaturu
3

Mogući izvor zaraze je voda sa vodocrpilišta Butina u selu Dusina. S tog izvora vodu pije više od 10 tisuća stanovnika Vrgoračke krajine i susjednih područja

VIDEO

Više od stotinu Vrgorčana u protekla četiri dana zatražilo je medicinsku pomoć zbog povraćanja, proljeva, malaksalosti i visoke temperature. Riječ je o stanovnicima Donjih Sela, Pojezerja u vrgoračkom kraju Dusine, Umčana, Staševice, Potprologa, Velikog Prologa.

Nitko od odgovornih nije mogao potvrditi o čemu je riječ i što je uzrok zaraze

- Ono što mogu potvrditi je da smo mi doista zaprimili tridesetak djece koji su imali trbušne tegobe popraćene visokom temperaturom. I njihovi roditelji koji su ih dovezli imali su iste takve simptome, ali blažeg oblika te smo ih uputili liječnicima obiteljske medicine - rekao je dr. Mate Kasalo voditelj Hitne medicine u Vrgorcu.

Neslužbeno doznajemo da je mogući izvor zaraze voda sa vodocrpilišta Butina u selu Dusina. S ovog izvora vodu pije više od 10 tisuća stanovnika Vrgoračke krajine, Dubrovačko-neretvanske županije, te općine Ljubuški u BiH. Na izvoru Butine koji je ograđen žičanom ogradom nismo zatekli nikog od nadležnih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podzemne vode koje idu iz srca Bosne vjerojatno vodom napajaju i rijeku Maticu od koje je jedan od izvora i ovaj u Dusini. Vrgorčani nam otkrivaju kako je ovaj izvor dosta plitak i da postoji mogućnost zaraze i od septičkih jama iz obiteljskih kuća koje su izgrađene na većoj nadmorskoj visini od samog izvorišta. 

- Ja samo znam da moje dijete već četvrti dan ima velike zdravstvene probleme. Liječnici su mi rekli da mu dajem puno tekućine, snižavam  temperaturu i da će proći. U nedjelju poslijepodne bili smo u Umčanima odakle sam rodom. Moj desetomjesečni sin je pio vodu, kćer je pila manje vode, a ja sam pila cijeli dan mineralnu. Tu noć maleni je bio puno nemiran i povratio je. Sutradan je povraćao i dobio proljev  te visoku temperaturu. Ništa ne jede, evo vidite i sami kako je malaksao - priča nam Sanja Tolić iz vrgoračkog zaseoka Kutac te dodaje kako su se  zarazili i njena majka, sestra, njen suprug i kćer.

- Svi šute, nitko ništa ne govori, a toliki broj ljudi je zaražen - zabrinuto će Sanja dok u naručju drži svog uplakanog sina.

Drugi su problem razni pesticidi kojima se ovih tjedana intenzivno u poljima polijeva vinova loza i ostalo voće i povrće. Mi smo se pak i sami uvjerili kako baš na izvoru plutaju odbačene plastične boce. Malo dalje vodovodna crijeva i pumpe iz samog vodocrpilišta nesmetano rade na zalijevanju poljoprivredni kultura.

>>>>U tiskanom izdanju 24sata od petka pročitajte kakva je kvaliteta vode na hrvatskim kupalištima. Koliko su čiste rijeke i more i na kojim plažama ima opasnih bakterija.

Osim toga u 24sata pronađite i ove teme:

Planirali su brutalne i krvave pljačke banaka?

Hladnjaci i perilice 800 kuna jeftiniji

Avione čuvaju psi, lisice i pčele

Što se nosi ovo ljeto doznajte u Budi.In-u

U modnom magazinu Budi.In koji možete pronaći u izdanju 24sata od subote doznajte što se nosi u ljetnim mjesecima. Budi.In pronađite u sklopu ženskog paketa koji donosi i magazin Skuhatćute. Tamo doznajte kakve deserte možete pripremiti za vruće ljetne dane.

U novom broju našeg modnog magazina doznajte i kako se odjenuti za open air festivale. S obzirom na to da je kalifornijska Coachella bila tek modno zagrijavanje za festivalsku sezonu, koja u Hrvatskoj počinje 22. lipnja s INmusic festivalom, donosimo vam najopširniji vodič kroz stilove koji vam najviše odgovaraju. 

budi.in

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina