News

Komentari 22

Stožer civilne zaštite upozorio građane na novi toplinski val: 'Pijte vodu, izbjegavajte sunce'

Stožer civilne zaštite upozorio građane na novi toplinski val: 'Pijte vodu, izbjegavajte sunce'

Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom

Nacionalni Stožer civilne zaštite izdao je posebno priopćenje u kojem savjetuje kako se štititi od velikih vrućina.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potrebno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. No, treba piti  negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Bitno je izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Ljudi koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. Uz to, treba nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

Potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu. Uz to, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

Djecu i životinje ni slučajno ostavljati u parkiranom vozilu.

Redovito treba koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Ako imate zdravstvene probleme potrebno je potražiti savjet liječnika.