News

Komentari 12

Beroš: Nema novooboljelih kroz jutro, situacija zadovoljavajuća

Beroš: Nema novooboljelih kroz jutro, situacija zadovoljavajuća

Na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama su i Vili Beroš, Alemka Markotić, Maja Grba-Bujević, Krunoslav Capak i Damir Trut

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) potpisat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na potpisivanju ugovora u MUP-u bit će i pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić te će izvijestiti javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. 

Dobra epidemiološka situacija 

Ministar Božinović rekao je Hrvatska došla do stvarno dobre epidemiološke situacije. 

- Zbog vrlo dobre situacije nismo imali konferencije Stožera. Današnji povod je da želimo ukazati da kroz vrijeme krize nismo zaboravili što nas može čekati u budućnosti. Ulažemo već godinama u sustav civilne zaštite, ne samo kroz vatrogasna vozila, već i u komunikaciju. Ovo danas je vrlo vrijedan projekt koji ćemo, nadam se, uskoro realizirati jer smo osigurali sredstva 54 milijuna kuna iz Europske unije, to je 85 posto cjelokupnog projekta. To su primjene modernih tehnologija za upravljanje krizama 21. stoljeća. Mi smo o tome govorili i pisali, ali nas je pandemija zapravo osvijestila koliko je važno ulagati u ovoj sustav i participacija građana. A upravo kroz ovaj sustav sustav informiranja građana podižemo na višu razinu - rekao je Božinović. 

- Godinama je u funkciji sustav javnog uzbunjivanjima, ali ovim novim sustavima će taj otići u "drugi plan". On je pokazao neke slabosti. U gradovima ima svoju ulogu, ali u slabo naseljenim područjima ne. No, u vremenu u kojemu živimo više manje svi građani imaju pametne telefone i važno je da su obaviješteni u opasnostima koje prijete - objasnio je Božinović. 

- I Europska unija je iz ove pandemije naučila lekciju da mora više ulagati u plan zaštite - poručio je ministar. 

Ćorić o vjetroelektranama 

Prema projekcijama koje u ovom trenutku imamo, a koje su dostavljene od strane HROTE-a, 2021. ne bi trebala nositi povećanje naknade s obzirom na uključenje sustava, koje smo imali u proteklih nekoliko godina. Korak s kojim smo išli u rujnu 2017., a koji je bio posljedica činjenice da su političke strukture i ministri, koji su sjedili u toj fotelji nekoliko godina prije toga, izbjegavanjem povećanja naknade doveli sustav pred kolaps. Taj korak je osigurao dugoročnu ravnotežu sustava, istaknuo je ministar energetike Tomislav Ćorić na pitanje hoće li se sljedeće godine povećati naknada za obnovljive izvore energije, a samim time i računi za struju.

Naglasio je kako budućnost u obnovljivim izvorima energije.

- Ono što mogu projicirati je da u narednih nekoliko godina u realizaciji premijskog modela poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije namjeravamo dodatno uvećati naše kapacitete. To je put kojim ide cijela EU i cijeli svijet, a s idejom kreiranja niskougljičnog gospodarstva. Dobra okolnost je činjenica da većina elektrana, koje u ovom trenutku funkcioniraju na razini RH, sa svojim radom u tom poticajnom dijelu, a riječ je o naknadama koje im se isplaćuju temeljem Ugovora potpisanih 2013., 2014., 2015. godine i većina elektrana počinje izlaziti iz funkcioniranja poticajne naknade 2023. - istaknuo je.

Vezano za slučaj HDZ-ove Josipe Rimac, pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju našao se i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (HERA), Tomislav Jureković. Iz Ministarstva energetike u ponedjeljak su nam odgovorili da ga nemaju namjeru smijeniti s te funkcije. Upitali smo ministra Ćorića zašto smatra da nema razloga za njegovo razrješenje.

- Ja to nigdje nisam rekao. Međutim postoji procedura za smjenu. Jurekovića i sve članove Upravnog vijeća HERA-e imenovao je Hrvatski sabor. Jureković je na svojoj poziciji, ukoliko se ne varam, od 2014., imenovan na mandatno razdoblje od sedam godina i ja u ovom trenutku nemam nikakvu informaciju po pitanju njegove. Onog trenutka, ukoliko ta informacija kao takva temeljem optužbe ili bilo kakve inkriminacije izađe u javnost, kad se podnesu kaznene prijave, moći ćemo razgovarati u tom smjeru - istaknuo je dodavši kako posljednjih nekoliko dana nije imao kontakte ni sa kim iz HERA-e, ali da će do kraja tjedna to učiniti.

Na opasku da Jurekovića u ovom trenutku USKOK tereti za pogodovanje C.E.M.P-u, Ćorić je poručio kako to ni na koji način nije vidljivo kroz kaznene prijave.

- Ili što već, ne znam te stručne pojmove. To je moj odgovor - rekao je.

Ujutro nije bilo novooboljelih 

Ministar Vili Beroš rekao je da kroz jutro nema novooboljelih. 

- No, imamo još vremena do zbrajanja brojeva - rekao je Beroš i dodao da je jučer bilo 66 aktivnih bolesnika. 

- Situacija je zadovoljavajuća. Stožer je poklonio vjeru struci - poručio je Beroš i dodao da je sinergija građana, politike i medija dovela do dobre situacije. 

Beroš je poručio da je njegov stručni angažman bio jedno, a da je politički angažman na izborima drugo. 

- Tijekom izbornog procesa ću vrlo jasno artikulirati izborni program i građani će me gledati kroz njega - rekao je Beroš te rekao kako je odgovoran čovjek koji će prihvatiti sve pozicije, ukoliko smatra da je za njih kompetentan. 

Božinović je rekao kako Vlada već više od tri godine radi na ozbiljnim pitanjima za budućnost Hrvatske. 

- Od prvog dana smo se suočili s cijelim nizom problema koji su se stavljali godinama sa strane i u "ladice". Siguran sam da će hrvatski birači u konačnici moći procijeniti i odabrati između onih koji se znaju ponašati i reagiraju strukom, znanjem i iskustvom te onih koji nemaju te sposobnosti - poručio je Božinović te dodao da je Stožer bio jedan od najboljih ne samo u Europi nego i u svijetu. 

Maja Grba-Bujević rekla je da nije ni na jednoj izbornoj listi no da je zadovoljna što je stranka prepoznala njezin rad. 

Capak: Serološki testovi su uskoro gotovi 

Na pitanje koliko smo blizu da se proglasi kraj epidemije, Krunoslav Capak je rekao da je za epidemiologe pandemija gotova nakon jednog ili dva trajanja perioda inkubacije. 

Rekao je i da je HZJZ napravio oko 600 anketa i seroloških testova te da očekuje kako će na kraju tjedna očekivati rezultate. 

- Oni su očekivani, imat ćemo vrlo mali broj zaraženih osoba - rekao je Capak. 

Na pitanje jesu li turisti doista sigurni u Hrvatskoj, Capak je rekao da gotovo više nema autohtonih slučajeva u Hrvatskoj, da ima tek nekoliko koji će uskoro ozdraviti. 

- Ako nam netko uveze mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da odgovorimo na takav unos virusa, a i u Ministarstvu zdravstva smo imali sastanak ekspertne skupine koji je razrađivao načine postupanja s turistima koji bi eventualno oboljeli i uskoro ćemo taj dokument završiti i objaviti pa će svi znati kako ćemo zaštititi turiste, a samim time i naše građane - rekao je Capak. 

Najčitaniji članci