Obavijesti

News

Komentari 170

Strah od lopova: Stanovnici Retfale će sami čuvati kvart

Strah od lopova: Stanovnici Retfale će sami čuvati kvart
2

Žele se zaštititi: Stanovnici Retfale boje se provala pa će patrolirati ulicama. Policija misli da pretjeruju jer “u zadnja dva tjedna registrirane su samo tri provale

VIDEO

U posljednjih godinu dana nema kuće u našem kvartu u koju se nije provalilo i nešto ukralo. Lijepo zamišljeni projekt “Policija u zajednici” kod nas je u potpunosti zakazao. Nama sad preostaje jedino da sami organiziramo ophodnje u naselju, govori Željko Lijić, predsjednik osječke gradske četvrti Retfala.

I njegova obitelj bila je žrtva provalnika koji su im tijekom poslijepodneva “očistili” kuću.

- Supruga je otišla na posao u 13.30 sati, a ja sam se vratio kući u 17.30 sati. U ta četiri sata nama su preskočili dvorišnu ogradu, pajserom razvalili vrata i ‘pomeli’ sve spavaće sobe. Nije problem u materijalnoj vrijednosti ukradenog novca, nego u saznanju da si bespomoćan te da lopovi hodaju okolo i ulaze u kuće kad god i kome god hoće. Kad su ljudi čuli za moj slučaj, masovno su mi se počeli prijavljivati s istim problemima - kaže Lijić. 

Žali se na rad policije koja, prema njemu, samo iznosi statistiku koja je samo dobar zbroj pogrešnih podataka. Navode da su riješili dvije trećine slučajeva provale u kuće, no ljudima u Retfali nije poznat nijedan. Stanari Marjanske, Maceljske i Ulice Vidove gore odlučili su stvari pokrenuti s mrtve točke. Većina vlasnika kuća počela je ugrađivati senzorske kamere s detektorom pokreta. Neki su kamere počeli usmjeravati i na javnu površinu tako da Retfala postupno postaje veliko Big Brother naselje u kojem stanari prate svaki pokret neznanaca koji u svojim automobilima izgledaju imalo sumnjivo.

- Nažalost, postali smo meta i prisiljeni smo na samoorganizaciju! Sve te naše aktivnosti bih nazvao i sustavom međusobne solidarnosti te povezivanja kako bismo se oduprli napasti. Od dvojice kontakt policajaca, koji na papiru ‘pokrivaju’ ovo područje, jedan ovdje uopće ne radi najmanje godinu dana - kaže Lijić. Prvo što su samoinicijativno poduzeli bilo je dogovorno izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju. Nazvali su to - uličnim stražama!

- Ako neće policija, mi ćemo osigurati cjelodnevni nadzor nad kvartom. Zasad smo se spontano organizirali u tri ulice, a nakon sastanka s policijom nadzor gradske četvrti ćemo i institucionalizirati. Nećemo djelovati kao neke policije s puškama na ramenima, nego želimo povesti inicijativu koja će u ovoj četvrti ponovno približiti policiju i građane - pojašnjava Osječanin. Potvrdio je kako surađuju s jednom zaštitarskom tvrtkom, čijem vlasniku su lopovi također provalili u kuću.

- Na temelju svih svjedočanstava u četvrti, provalnicima je stalo samo do novca i zlatnine. Meni su ukrali lančiće koje su djeca dobivala za rođendane, krstitke, krizmanja... Ukradene su uspomene koje nemaju vrijednost - kaže Lijić.

U policiji smatraju da mještani pretjeruju jer “u posljednja dva tjedna registrirane su samo tri provale, a jedna je i riješena”.

- Nije istina! Volio bih da mi kažu kojeg provalnika su otkrili jer znam sve vlasnike kuća kojima se provalilo. Jednoj ženi su to napravili odmah poslije suprugove smrti dok je nekoliko dana provela kod djece. Ma užas - zaključuje Osječanin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21