Obavijesti

News

Komentari 38

Strani mediji o presudi: Ante Gotovina je narodni heroj u RH

Strani mediji o presudi: Ante Gotovina je narodni heroj u RH
1

Vijest o prvostupanjskim presudama od 24 i 18 godina zatvora za hrvatske generale Gotovinu i Markača i oslobađanje Čermaka prenijele su strane agencije i mediji

VIDEO

Britanski BBC je među prvima od svjetskih medija objavio vijest o presudi hrvatskim generalima. Pišu kako su Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima za niz zločina uključujući ubojstva, progone i pljačku privatne imovine. Istaknuli su kako mnogi u Hrvatskoj generale smatraju herojima te da je haški sudac odbio navode obrane da je Gotovina učinio sve kako bi spriječio svoje vojnike u počinjenju ratnog zločina.

I Telegraph je ovoj temi posvetio dosta prostora. Osim same presude, objavili su profil generala Gotovine. Također ističu kako je general Gotovina u Hrvatskoj heroj i nacionalni osloboditelj koji je odigrao ključnu ulogu u oslobođenju Hrvatske od srpske dominacije. Podsjećaju da je 2001. pobjegao u egzil i u četiri godine postao narodni heroj kao odmetnik u stilu hajduka, prkoseći tiraniji. 

Španjolski El Pais je kao glavnu vijest objavio osudu generala koji su u hrvatskoj junaci. Pišu kako se u Zagrebu pratilo live i čekaju što će se sada događati. Prenijeli su naslovnice večernjeg i Jutarnjeg lista - Gotovina junak i naslov iz Jutarnjeg.

Francuska agencija AFP piše kako je suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj gdje je bivši general junak rata za neovisnost. Objavili su i da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću ljudi koji su bili nezadovoljni jer presudu drže "političkom odlukom."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srbijanskim medijima presuda hrvatskim generalima također je udarna vijest na portalima. Pišu kako je izricanje presude izazvalo veliki interes u Hrvatskoj. Ističu da je nizozemski sudac Alphons Orie poznat po strogim kaznama. Uspoređuju kako je Momčilu Krajišniku dosudio 27 godina zatvora, da bi kasnije nakon žalbe smanjio kaznu na 20 godina. "U očekivanju presude atmosfera u Hrvatskoj dovedena je do usijanja. Tako je ambasada SAD pozvala američke državljane da danas izbjegavaju centar Zagreba zbog najavljenih prosvjeda koji se mogu pretvoriti u nasilje", piše Blic.

Press je objavio čak dva teksta, od čega jedan o presudi generalima sa biografijama i kronologijom, a drugi o tome da su pokojni predsjednik Tuđman i Gotovina krivi za udruživanje u zločinački pothvat.

Sarajevski Dnevni Avaz na svojim stranicama ima live prijenos iz minute u minutu. Pišu da bi Dan pobjede, odnosno slavljenje akcije Oluja u Hrvatskoj bi mogao biti ukinut. Ističu i da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman označen je kao prvi čovjek udruženog zločinačkog pothvata.

Talijanska ANSA javlja da su nezadovoljni građani na središnjem trgu u Zagrebu, većinom branitelji Domovinskog rata, za izdaju optužili bivšeg predsjednika i bivše premijere, ali i sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića te premijerku Jadranku Kosor. Citirali su Ivana Vekića, koji je početkom Domovinskog rata bio ministar unutarnjih poslova, da bi rađe bio osuđeni ratni zločinac nego ministar u hrvatskoj vladi. 

- Haaški sud bi ratove na Balkanu svojim presudama morao simbolički okončati, ali presudama postiže suprotan učinak. Umjesto za pravdu, Haaški se sud odlučio za kopiranje Daytonskog sporazuma, dokumenta koji je na silu izjednačio krivnju za etničko čišćenje i legitimizirao genocid kao sredstvo za postizanje političkih i teritorijalnih ciljeva, piše slovenski list Delo i izražava zabrinutost da bi takave presude mogle postati simbolični uvod u nova neslaganja i ratove. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a