Obavijesti

News

Komentari 45

Strani mediji: Sadašnja kriza u Hrvatskoj politički je nerješiva

Strani mediji: Sadašnja kriza u Hrvatskoj politički je nerješiva
1

Sadašnja je kriza u Hrvatskoj "praktički nerješiva", kazao je za "Delo" politički analitičar i bivši političar Borut Šuklje, nekada prvi veleposlanik samostalne Slovenije u Srbiji

VIDEO

Politička nestabilnost u Hrvatskoj koju ilustrira pad Oreškovićeve vlade i neizvjesnost raspleta sadašnje krize nije dobra vijest "za regiju", a još nije jasno je li moguće oblikovanje nove većine ili će biti potrebni novi izbori, navode u petak u prvim komentarima slovenski mediji.

Sadašnja je kriza u Hrvatskoj "praktički nerješiva", kazao je za "Delo" politički analitičar i bivši političar Borut Šuklje, nekada prvi veleposlanik samostalne Slovenije u Srbiji, ocijenivši da je neizvjesno bi li novi izbori donijeli bitno različit rezultat od prijašnjih, ali da je to vjerojatniji scenarij od oblikovanja nove većine u sadašnjem sazivu Sabora.

Šuklje je ocijenio da je razvoj događaja u Hrvatskoj pokazao kako je dobro da je sadašnja slovenska vlada Mire Cerara inzistirala da arbitražu o granici treba nastaviti unatoč drukčijim prijedlozima, ali da u bilateralnim odnosima Slovenije i Hrvatske zbog krize ne treba očekivati promjene, dok je bitno kako će nestabilnost djelovati na šire okruženje.

Loša vijest za regiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pad hrvatske vlade nije dobra vijest za regiju u kojoj su bitni odnosi Zagreba i Beograda, kazao je Šuklje, upozorivši da i u Srbiji gdje je na zadnjim izborima uvjerljivo pobijedio premijer Vučić još nisu formirane nova koalicija i nova vlada.
S padom Oreškovićeve vlade u Saboru drama još nije završena i upitno je hoće li Tomislav Karamarko osigurati formiranje nove vlade bez izbora ili će SDP-u uspjeti sakupiti većinu potpisa zastupnika za nove izbore, piše u petak mariborski list "Večer".

Odlučujuću ulogu u tome opet će imati Most koji je deponirao svojih 12 potpisa, piše komentator tog  lista.

Hrvatska se našla "usred političkog kaosa" navodi se u komentaru ljubljanskog "Dela" koje prenosi ocjene nekih hrvatskih analitičara i medija da eksperimentiranje do kojega je došlo zbog tijesnih rezultata prijašnjih izbora nije dalo dobar rezultat i da je to uzrok sadašnje situacije.

Nije malo onih koji drže da će to eksperimentiranje imati i znatne posljedice kasnije, navodi vodeći slovenski list.

"Ako je imenovanje kanadskog biznismena hrvatskog podrijetla za mandatara vlade bilo iznenađenje, iznenađenje svakako nije bio njegov ponižavajući odlazak s tog mjesta", piše ljubljanski list "Dnevnik" u komentaru.

Oreškovića je HDZ u jednom trentku doveo kao izbavitelja i mesiiju, ali se on susreo s realnošću istog trenutka kad je svoju premijersku funkciju poželio obavljati na svim područjima i s punim ovlastima, navodi komentator Zoran Senković, opisujući nesporazume između bivšeg premijera i stranke koja ga je predložila kao kompromisno rješenje nakon što je Most ustrajao da mandatar ne može biti predsjednik HDZ-a.

Oreškovićeva kobna pogreška je bila kad je svoje poslanstvo shvatio previše ozbiljno i tako počeo ulaziti u područje koje je želio kontrolirati HDZ, navodi komentator slovenskog "Dnevnika".

Mediji u BiH: Vrhunac političke krize

Naslovnice tiskovina u Bosni i Hercegovini odreda su u petak posvetile pozornost padu hrvatske vlade, dok je najutjecajniji Dnevni avaz naveo kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj.

Na naslovnici Oslobođenja je fotografija Tihomira Oreškovića, a novinari ove tiskovine navode kako je njegovom smjenom automatski pala vlada.

Ove novine ističu riječi bivšeg premijera da je pravi razlog za rušenje vlade taj što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora Ina-MOL. Iz HDZ-a su prenijeli navode kako stoje iza kandidata ove stranke za mandatara nove vlade, a to je dojučerašnji nestranački ministar financija Zdravko Marić.

Oslobođenje citira i šefa SDP-a Zorana Milanovića navodeći kako je spreman za izbore ali da nije sretan sa sadašnjom situacijom u Hrvatskoj.

Oslobođenje navodi kako u roku od 30 dana Sabor mora potvrditi novu vladu ili će Hrvatska ići na prijevremene parlamentarne izbore.

Na naslovnici Nezavisnih novina iz Banja Luke navodi se da je pala vlada Hrvatske te da Tomislav Karamarko i ministri HDZ-a nisu nazočili sjednici na kojoj je donesena odluka o smjeni premijera Oreškovića.

Sarajevski Dnevni avaz uz konstataciju da je pala Oreškovićeva vlada ističe kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj. Posebno ističu i poruku čelnika Mosta Bože Petrova: Vidimo se na izborima.

Njemački mediji: Hrvatska u još duboljoj krizi

Njemački i austrijski mediji popratili su u petak izglasavanje nepovjerenja  hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću zaključivši da je taj događaj zemlju gurnuo u još dublju krizu a za krizu vlasti uglavnom optužuju vladajući HDZ.
 
"Epicentar trajnog potresa u hrvatskoj politici je i dalje stranka HDZ koja sebe opisuje kao 'nacionalno-konzervativnu'. Nesrazmjer između neomiljenosti u narodu i želje za vlašću je već dulje odlika HDZ-a koja uvijek iznova izaziva političke potrese", kaže se u članku dnevnika Frankfurter Rundschau kojim je popraćeno izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću.
 
U članku se predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku predbacuje da je od samog početka premijeru "otežavao život". Između ostalog i ubacivanjem jednog "desnog ekstremista" na mjesto ministra kulture.
 
Frankfurter Rundschau Tomislava Karamarka optužuje da je, "nakon što su mnogi čelnici stranke završili u zatvoru",  HDZ postavio na noge šireći mržnju prema manjinama, i to naročito srpskoj.
 
"On (Karamarko) je pritom toliko polarizirao narod da je umjerena sredina društva praktički nestala a HDZ izgubio potencijalnog koalicijskog partnera iz građanskog bloka", zaključuje se u članku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić