Obavijesti

News

Komentari 6

'Stranke imale 2010. godine više nepravilnosti nego 2009.'

'Stranke imale 2010. godine više nepravilnosti nego 2009.'
1

Nepravilnosti se odnose na računovodstveno poslovanje i vođenje evidencija koje su stranke dužne voditi, potom na stjecanje prihoda i izvršavanje rashoda

VIDEO

Državni ured za reviziju ocijenio je da su tijekom 2010. političke stranke imale više nepravilnosti u odnosu na prethodnu godinu kada su više postupali u skladu s propisima. Na Odboru za financije, pomoćnica glavnog državnog revizora Neda Rogošić istaknula je da su bezuvjetna mišljenja dobili HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDP i SDA Hrvatske, dok su uvjetna mišljenja dobili HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDS. Nezavisni zastupnici poslovali su u skladu s propisima.

- Nepravilnosti se uglavnom odnose na računovodstveno poslovanje i vođenje evidencija koje su stranke dužne voditi, potom na stjecanje prihoda i izvršavanje rashoda. Jedna od najznačajnijih nepravilnosti, svojstvena gotovo svim strankama odnosi se na korištenje poslovnih prostora koji je strankama dodijeljen prije donošenja Zakona o financiranju političkih stranka, nezavisnih lista i kandidata - rekla je Rogošić.

SDP-ovac Igor Rađenović osvrnuo se na sudske sporove koji se vode zbog netransparentnog funkcioniranja nekih političkih stranaka. Rogošić je upitao kako proteklih godina nisu uočene veće nepravilnosti u funkcioniranju političkih stranaka, te koliko je sustav državne revizije uopće učinkoviti. Rogošić mu je odgovorila da Državni ured za reviziju sastavlja izvješće s preporukama koje dostavljaju Državnom odvjetništvu koje tada poduzima radnje u skladu sa zakonskim ovlastima.

- Državni ured ne prati što se zbiva u postupku kod DORH-a, jer to nije prema zakonu, ni prema međunarodnim standardima - uzvratila je Rogošić. 

SDP-ovka Nadica Jelaš smatra da je dobro što je HDZ dobio uvjetno mišljenje, jer je, po njezinom mišljenju, važno kakva je percepcija HDZ-a i SDP-a kao dvije najveće stranke.

U izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnim prostorima navodi se kako upravljanje poslovnim prostorima nije bilo učinkovito i ima značajnih nepravilnosti i propusta te je preporučeno nadležnim tijelima da ustroje organizacijske jedinice koje će voditi brigu o upravljanju državnom imovinom. Treba također, kazala je Rogošić, dokazati opravdanost interesa za stjecanje nekretnina za objekte koji se kupuju a nisu u uporabnom stanju. Također se preporučuje da se prilikom zaključivanja ugovora o kupnji nositelj prava vlasništva bude Republika Hrvatska.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...