Obavijesti

News

Komentari 19

Strasbourg proziva Hrvatsku zbog užasnih uvjeta u zatvoru

Strasbourg proziva Hrvatsku zbog užasnih uvjeta u zatvoru
1

U Zatvoru u Zagrebu zatvorenici i dalje u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu. WC nije odvojen od ostatka sobe, već su ugrađena tzv. kaubojska vrata koja ne sežu do poda, kaže odvjetnica Horvat

VIDEO

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uvjeti smještaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dosegli razinu "ponižavajućeg postupanja."

Sud u Strasbourgu je zaključio da je podnositelj zahtjeva, Dušan Ulemek, u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri kvadrata osobnog prostora.

Podsjetili su i da su zabrinutost o uvjetima smještaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izvješćima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i pučki pravobranitelj i Europski odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. 

- Ujedno, Europski sud je utvrdio da u Republici Hrvatskoj postoje učinkovita preventivna i kompenzacijska pravna sredstva za ispitivanje prigovora o neodgovarajućim zatvorskim uvjetima, sukladno čl.13. Konvencije - izvijestio je Ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu. 

Uhićeni medicinar: 'Htio sam pomoći, ali ispao sam budala'
Uhićeni medicinar: 'Htio sam pomoći, ali ispao sam budala'

Za utvrđenu povredu sud je podnositelju dosudio iznos od tisuću eura na ime neimovinske štete te 2890 eura za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem.

Presuda od velike važnosti za prava zatvorenika

Ulemekova odvjetnica Lidija Horvat u izjavi Hini kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njen odvjetnički ured pred domaćim sudovima zbog uvjeta u zatvorima ima dvjestotinjak tužbi.

Tužbe su, dodaje, osim toga podnijeli i brojni drugi odvjetnici, ali i zatvorenici individualno.

Horvat podsjeća da je Ustavni sud još u odluci iz ožujka 2009. naložio Vladi da u primjerenom roku, ne duljem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smještaja osoba lišenih slobode.

Pala duhanska banda: 52 tone duhana prošvercali u Hrvatsku
Pala duhanska banda: 52 tone duhana prošvercali u Hrvatsku

- Do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina po navedenoj odluci nije postupljeno. U Zatvoru u Zagrebu osobe lišene slobode i dalje u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu. WC nije odvojen od ostatka sobe u cijelosti, već su ugrađena tzv. kaubojska vrata koja ne sežu do poda, a zidić i vrata su visoki svega 170 centimetara - ističe Horvat.

Zvuk i mirisi od obavljanja nužde stoga se šire prostorijom i za vrijeme jela, a tuširanje je, dodaje, dozvoljeno jednom tjedno zimi i dva puta tjedno ljeti.

U zagrebačkom zatvoru ne postoji soba za dnevni boravak, a dvorana za nogomet dostupna je jednom tjedno.

- Teretanu je dopušteno koristiti djelatnicima zatvora, a ne zatvorenicima. Boravak na svježem zraku dozvoljen je dva sata dnevno, ali u slučaju kiše ne postoji natkriveni vanjski prostor - kazala je Horvat.

Iako je sud u Strasbourgu uvjete u zagrebačkom zatvoru proglasio neodgovarajućima, zaključio je da u Ulemekovu predmetu to nije bio slučaj u Kaznionici u Glini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca