Obavijesti

News

Komentari 27

Stravična dijagnoza: Tek su joj 2 godine, a boluje od demencije

Stravična dijagnoza: Tek su joj 2 godine, a boluje od demencije
1

SAD: Marian McGlocklin ima rijetku bolest kakva je u svijetu zabilježena svega 500 puta. Roditelji na internetu za nju prikupljaju novac jer bez lijeka djevojčica neće dugo živjeti...

VIDEO

Marian McGlocklin rodila se 2015. godine u Los Angelesu. Njezini roditelji su primijetili da nešto s njom nije u redu. Njezine su noge bile jako tanke. Plakala je vrlo glasno  i vrlo često. Razvijala se sporije od drugih beba.  Godinu i pol su obilazili liječnike. Dijagnozu su dobili tek u veljači ove godine. Liječnici su im rekli da Marian ima  bolest – Niemann-Pick odnosno dječju demenciju. U svijetu je zabilježeno samo 500 slučajeva demencije kod djece.

Prognoza koju su roditelji dobili je bila strašna. Djeca s demencijom imaju uvećane organe, probleme s plućima, zakazuju im mišići, gube govor i motoriku, s četiri godine prestaje njihovo djetinjstvo, a samo neki dožive deseti rođendan. 

- Kada smo dobili dijagnozu ona je bila strašna. Naši najveći strahovi su se ostvarili. Čula sam svoje kćeri kako se igraju i smiju s dadiljom. Kako možeš otići u trgovinu i kupovati namirnice nakon te dijagnoze. Kako možeš živjeti normalno kada znaš da će ti dijete možda umrijeti - rekla je majka djevojčice Sara McGlocklin.

Njoj i suprugu Paulu su liječnici rekli i kako je moguće da njihova četverogodišnja kći Emily ima istu dijagnozu. Test je srećom bio negativan.

Roditelji su u međuvremenu saznali da postoji lijek koji bi njihovoj kćeri mogao produljiti život. Lijek se zove Cyclodextrin odnosno VTS 270. Testirali su ga na miševima, a sada ga testiraju na ljudima. Roditelji se nadaju da će Marian uskoro početi terapiju odnosno na testiranje lijeka.

Iako djeca moraju imati najmanje četiri godine kako bi mogla sudjelovati u testiranju lijekova, u ovom će se slučaju napraviti iznimka jer je Marian teško bolesna i ne postoji drugi lijek koji bi joj mogao pomoći.  

Na internetu za nju prikupljaju novac. Dosad su skupili oko 59.000 dolara, piše Bild. 

Što je bolest Niemann-Pick?

Niemann-Pick tipa C je rijetka genetska bolest, koja pokazuje niz sličnosti s Alzheimerovom bolesti, uključujući i demenciju. Tip A se najčešće manifestira kao oštećenje centralnog živčanog sustava. Tip B kod 80 posto oboljelih uzrokuje uvećanu jetru. tip C karakterizira progresivno oštećenje mozga, slabljenje motornih i mentalnih funkcija te uzrokuje uvećanu jetru i slezenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa