Obavijesti

News

Komentari 25

Štromar otkrio koje će banke sudjelovati u subvenciji kredita

Štromar otkrio koje će banke sudjelovati u subvenciji kredita

Institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita su HPB, Erste, Raiffeisen, Podravska, OTP, Zagrebačka, Privredna, Splitska, Karlovačka te Istarska kreditna banka

VIDEO

Ovisi o brzini ponuda i brzini banke tko će biti prvi na listi. Ja se nadam da će biti dovoljno sredstava za one koji u prva tri-četiri tjedna prikupe svu dokumentaciju, kazao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar nakon predstavljanja kreditnih institucija koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Direktor APN-a Slavko Čukelj kazao je kako se kamatne stope kreću od 3,04 do 3,75 u eurima, a od 3,35 do 3,75 posto u kunama. Građani koji podnesu zahtjeve moći će birati s kojom će kreditnom institucijom surađivati.

-  U 12 sati na stranicama Ministarstva bit će objavljena tablica s kamatama. Građani će na temelju tih podataka moći odabrati institucije koje će njih zanimati - kazao je Čukelj te predstavio kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi ovog zakona. To su HPB, Erste, Raiffeisen, Podravska banka, OTP Banka, Zagrebačka, Privredna, Splitska, Karlovačka te Istarska kreditna banka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krediti će biti u kunama i eurima. Zahtjevi se predaju u banke. Nakon što banka obradi klijenta, svu dokumentaciju šalje u APN. On ju provjerava i zaprima nalog s datumom kad šalje banku. Objava će u Narodnim novinama biti u petak, a u ponedjeljak počinje zaprimanje zahtjeva. Na stranicama APN-a danas će biti objavljene sve banke, kamatne stope i obrazac.

Čukelj je predstavio kamatnu stopu za svaku pojedinu banku u kunama i u eurimaHPB (EKS u eurima 3,04, u kunama: 3,65), Erste (3,33 do 3,35 u eurima, 3,47 do 3,59 u kunama ), Podravska banka (3,71 u eurima, 3,71 u kunama) OTP (3,14 u eurima, 3,56 u kunama), ZABA (3,29 do 3,47 u eurima i 3,56 do 3,67 u kunama), PBZ ( 3,15 u eurima, 3,35 u kunama) Splitska banka (3,14 u eurima i 3,56 u kunama), Raiffeisen banka (3,75 u eurima i 3,75 u kunama) , Karlovačka banka (3,29 u eurima i  3,49 u kunama) , Istarska kreditna banka (3,66 u eurima i 3,66 u kunama).

- Ovom subvencijom olakšat će se otplata kredita u prve 4 godine. Onima koji u međuvremenu dobiju dijete produžit će se subvencioniranje kredita za dvije godine. Također, i osobama i invaliditetom. Subvencioniranje kredita se odnosi na kupnju stana, kupnju kuće, i na građenje kuće. Kamate su sve manje od 3,75 posto, kao što smo danas utvrdili - kazao je Štromar.

Nakon predstavljanja banaka osvrnuo se i na ploču u Jasenovcu o kojoj opet bruji hrvatska javnost, a u kojoj mnogi naziru neslaganje stranaka u Vladi.

- HNS stoji iza toga da takvim pločama nema mjesta u javnosti. Stav HNS-a je da 'Za dom spremni' nema mjesta u hrvatskoj javnosti - kazao je Štromar.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje