Obavijesti

News

Komentari 0

Stroža monetarna politika podijelila je MMF i UN

Stroža monetarna politika podijelila je MMF i UN

Agencija Ujedinjenih naroda upozorila je da bi postrožena monetarna politika mogla izazvati globalnu recesiju, što bi posebno pogodilo zemlje u razvoju

VIDEO

A u MMF-u tvrde da se ona može izbjeći primjerenom fiskalnom politikom.

Upozorivši na rizik globalne recesije koju bi moglo izazvati pretjerano podizanje ključnih kamatnih stopa, Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) traži novu strategiju.

"Pretjerano zaoštravanje monetarne politike moglo bi u nekim zemljama rezultirati razdobljem stagnacije i ekonomske nestabilnosti", upozorio je UNCTAD u ponedjeljak u izjavi objavljenoj uz godišnje izvješće.

"Uvjerenje da će (središnje banke) uspjeti spustiti cijene oslanjajući se na više kamatne stope i da istodobno neće generirati recesiju nerazborito je kockanje, sugerira izvješće”, prema izjavi UNCTAD-a.

Čelnica MMF-a poručila da bi oštra zima mogla dovesti do društvenih nemira u Europi...
Čelnica MMF-a poručila da bi oštra zima mogla dovesti do društvenih nemira u Europi...

Više kamatne stope u više zemalja, uključujući SAD, ozbiljnije bi utjecale na gospodarstva u nastajanju koja već imaju visoke razine privatnog i javnog duga, ističu.

Izvješće pod naslovom "Izgledi za rast u rascjepkanom svijetu" upozorava na potencijalnu dužničku krizu u zemljama u razvoju.

"Aktualna politika šteti ranjivim (skupinama) ljudi posvuda, posebno u zemljama u razvoju. Moramo promijeniti smjer", rekla je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Upitana o mogućim rješenjima, sugerirala je da postoje i druge metode ublažavanja inflacije, izdvajajući oporezivanje ekstraprofita kompanija, poboljšane propise o kontroliu špekulacija na robnom tržištu i nastojanja da se otklone uska grla u opskrbi.

"Ako želite smanjivati inflaciju samo jednim alatom... jedina je mogućnost dovesti svijet do usporavanja koje će završiti recesijom", upozorila je Grynspan.

UNCTAD je smanjio projekciju rasta globalnog gospodarstva za 2022. za 0,1 postotni bod, na 2,5 posto. U 2023. očekuje rast od 2,2 posto, podsjeća Reuters.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je mjeseca ponovno snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva, upozorivši da bi neke zemlje iduće godine mogle kliznuti u recesiju.

Georgieva: rješenje je u fiskalnoj politici

Globalna recesija može se izbjeći budu li vlade provodile proračunsku politiku kompatibilnu sa zaoštravanjem monetarne politike, no iduće će godine neke zemlje vjerojatno pasti u recesiju, rekla je u ponedjeljak direktorica MMF-a.

U kontekstu zaoštravanja monetarne politike, fiskalna politika ne može ostati pasivna jer kriza troškova života dramatično pogađa pojedine dijelove društva, upozorila je Kristalina Georgieva.

MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo
MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo

"Potrebni su nam odlučni potezi središnjih banaka, zato što je inflacija nepopustljiva... Loša je za rast i vrlo je loša za siromašne. Inflacija je porez na siromašne", rekla je Georgieva za Reuters u intervjuu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji.

Fiskalna pak politika koja neselektivno podržava sve zauzdavanjem cijena energije i subvencijama radi protiv ciljeva monetarne politike, smatra čelnica MMF-a.

"Dakle, imate monetarnu politiku koja pritišće kočnicu i fiskalnu politiku koja pritišće papučicu gasa”, rekla je Georgieva nakon sudjelovanja na konferenciji o sigurnosti hrane u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Pozvala je ipak američku središnju banku da bude iznimno razborita u politici i da vodi računa o posljedicama u ostatku svijeta, zaključivši da je na Fedu "vrlo velika" odgovornost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa