Strože kazne i veće trošarine: Zabranjeno pušiti i e-cigarete | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 76

Strože kazne i veće trošarine: Zabranjeno pušiti i e-cigarete

Strože kazne i veće trošarine: Zabranjeno pušiti i e-cigarete
1

Predstavljajući zakonski prijedlog, ministar zdravstva rekoa je da se njime zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda sa svojstvenom aromom, te uvodi novi način upozorenja

VIDEO

Vladajući i oporba podržali su u srijedu u Saboru prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zbog čijeg kašnjenja su Hrvatskoj prijetile sankcije EU, a kojim se, uz ostalo, e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima, te su se založili za strože kazne za prekršitelje i veće trošarine za cigarete.

Predstavljajući zakonski prijedlog, ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je kako se njime zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda sa svojstvenom aromom, te uvodi novi način označavanja duhanskih proizvoda u obliku zdravstvenih upozorenja i štetnosti duhanskih proizvoda.

Značajnija novost u ovom zakonskom prijedlogu je da se ujednačava postupanje prema e-cigaretama  i spremnicima koji sadrže nikotin s ostalim duhanskim proizvodima, te zabranjuje pušenje i konzumiranje svih vrsta e-cigareta u prostorima u kojima pušenje nije dopušteno.

U Hrvatskoj puši preko 30 posto odraslih, na bolesti povezane s pušenjem godišnje se izdvaja više od 1,5 milijardi kuna iz zdravstvenog budžeta, a Hrvatska se nalazi na 23. mjestu od 182 zemlje po broju popušenih cigareta godišnje, upozorio je Željko Reiner (Klub zastupnika HDZ).

"S time nitko ne može biti zadovoljan", kazao je Reiner navodeći da primjerice u Velikoj Britaniji puši 19 posto odraslih, a u Švedskoj oko 11 posto.

Reiner smatra da je ovaj zakonski prijedlog korak prema smanjenju broj pušača u Hrvatskoj ali da također treba razmisliti i o povećanju trošarina za cigarete. "Istraživanje Svjetske banke pokazalo je da poskupljenje možda neće odbiti pušače, ali će onemogućiti regrutaciju mladih", rekao je .

Pooštravanje mjera protiv pušenja ali i povećanje trošarina podržao je i Joško Klisović (SDP).

"Podržavam svaku mjeru Vlade koja je u cilju suzbijanja pušenja. Dosta je bilo maltretiranja nepušača od pušača", kazao je Klisović. Napomenuo je da se duhanski dim osjeti i u saborskim hodnicima te da bi se zakon trebao poštivati i u Saboru.

"Više od 9000 ljudi umire godišnje od posljedica pušenja, odnosno svaka peta umrla osoba umrla je od posljedica pušenja", kazala je Ines Strenja Linić (Klub zastupnika Mosta) istaknuvši da su mnoge bolesti povezane s pušenjem i da nikada nije kasno za prestanak konzumiranja duhanskih proizvoda.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 76

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme
FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta