Obavijesti

News

Komentari 72

Stručnjaci upozorili: 'Slovenci nam mogu staviti soli na rep'

Stručnjaci upozorili: 'Slovenci nam mogu staviti soli na rep'
1

BEZ USTUPAKA Za Hrvatsku arbitraža sa Slovenijom ne postoji. Slovenci mogu govoriti što god hoće, tvrde stručnjaci za međunarodno pravo

VIDEO

Za nas arbitraža sa Slovenijom više ne postoji, ona je završena. Može Arbitražni sud već sutra donijeti svoju odluku, to se nas ne tiče i zdravo, kaže nam akademik, doktor pravnih znanosti i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf.

Arbitraža sa Slovenijom ponovno je u fokusu javnosti nakon što je Vlada prošlog tjedna odgovorila SDP-ovim zastupnicima o aktivnostima koje su poduzete da bi Sporazum o arbitraži prestao važiti.

Iz odgovora je vidljivo kako bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, ali ni sadašnji Davor Ivo Stier, od ožujka prošle godine nisu u vezi s tim poduzeli niti jednu radnju. Iako je Hrvatska uputila diplomatsku notu 2015. godine da izlazi iz arbitraže, nedavno je Arbitražni sud objavio kako je zaključio postupak te da će odluku donijeti idućih nekoliko mjeseci. Stoga su SDP-ovci, koji su pokrenuli postupak izlaska iz arbitraže, počeli propitkivati Vladu što su sve učinili od dolaska na vlast u tom slučaju. Odgovor koji su dobili napravio je još jedan razdor između SDP-a i HDZ-a, a strasti se već nekoliko dana ne smiruju.

SDP-ovca Peđu Grbina , kaže, odgovor je “izuo iz cipela”. Naime, Grbin poručuje kako je Hrvatska, prema Bečkoj konvenciji, trebala pokrenuti postupak mirenja pred UN-om, ističući da je on nužan i da predstavlja preduvjet da bi se međunarodni spor riješio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisu niti ovo uspjeli napraviti kako treba. Pa punih godinu i tri mjeseca nisu poduzeli niti jednu radnju propisanu Bečkom konvencijom, a koja je potrebna da bi međunarodni sporazum prestao. Oni su prije godinu i pol zaboravili nastaviti postupak i time nam otežali situaciju, a olakšali Slovencima - poručuje Grbin.

Objašnjava, nadalje, kako je Hrvatska postupak mirenja trebala pokrenuti već 5. kolovoza prošle godine, godinu dana nakon što je Slovenija uputila prigovor Hrvatskoj na izlazak iz arbitraže.

No Hrvatska to još nije učinila, a HDZ-ovci i Vlada tvrde da vremenskog roka za pokretanje mirenja nema, kao niti da je taj postupak nužan.

- Mogućnost korištenja ovog mehanizma nije vremenski ograničena i hrvatska ga strana (za sada) nije pokrenula - stoji u odgovoru Vlade zastupnicima SDP-a.

Da postupak mirenja nije nužan, potvrđuje i profesor Rudolf.

- Postupak mirenja je jedan od načina rješavanja sporova, ali on nije nužan. Može se upotrijebiti, ali ovaj slučaj nema veze s tim da bi bio nužan - kaže.     

Grbin ponovno ističe kako je postupak mirenja nužan jer se sa Slovenijom ne možemo dogovoriti. A poziva se i na članak 66. Bečke konvencije, koji kaže da “ako tijekom dvanaest mjeseci nakon datuma stavljanja prigovora nije postignuto rješenje na temelju stavka 3. članka 65., svaka stranka spora (...) može pokrenuti postupak naveden u Prilogu Konvenciji, podnošenjem u tu svrhu zahtjeva glavnom tajniku Ujedinjenih naroda”.

- Mi možemo čekati i 10 godina, ali ako mi hoćemo bez suglasnosti Slovenije riješiti Sporazum što prije, onda moramo napraviti radnje koje su već Bečkom konvencijom propisane. Očito je da se mi sa Slovenijom teško možemo dogovoriti. Pa ako se ne možemo dogovoriti i ako se govori da Slovenija o tome ne želi razgovarati, onda treba pokrenuti postupak jer teško da će se oglušiti na poziv glavnog tajnika UN-a. A ako se ogluši, to nama itekako olakšava poziciju - kaže Grbin.

A ministar vanjskih poslova u Oreškovićevoj vladi, HDZ-ovac Miro Kovač, optužuje SDP za manipulaciju u tumačenju odredbi Bečke konvencije i svrstavanje na slovensku stranu.

- Ne želim vjerovati da kolege iz SDP-a u ovom pitanju od životnog nacionalnog interesa imaju namjeru stati na stranu neprihvatljive i neutemeljene argumentacije slovenske strane. Ovakvim postupanjem, koje svjedoči o manipulativnom tumačenju određenih odredaba Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora i Povelje Ujedinjenih naroda, to nažalost čine - kaže nam Kovač dodajući kako je Vlada u vrijeme njegova mandata nudila slovenskoj strani bilateralne pregovore za rješavanje graničnog spora.

- Tako su granični spor inače riješile Njemačka i Nizozemska, ali i Rusija i Norveška. Ispitali smo također, i to aktivno, mogućnost rješavanja graničnog sporazuma na temelju međunarodnog prava, pred međunarodnima sudovima. Na sve te napore slovenska se strana, nažalost, oglušila. Inzistirala je na arbitražnom sporazumu, iz kojeg je Hrvatska zbog njegove nepovratne kompromitacije, na temelju jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora, morala izaći - podsjeća ističući da je presuda Arbitražnog suda za Hrvatsku nevažeća.

- Ona se stoga i ne može implementirati. Toga je slovenska strana itekako svjesna, što god o tomu izjavljivali njezini najviši dužnosnici, a to bi trebali znati i saborski kolege iz reda SDP-a - poručuje Kovač.

Grbin mu odgovara da “umjesto što napadaju SDP, neka odmah sutra pokrenu postupak mirenja”.

Podsjetimo, Sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su Hrvatska i Slovenija potpisale 2009. kao preduvjet da Hrvatska uđe u EU. No kad se doznalo da je predsjednik Arbitražnog suda, Francuz Guillaume, odao Jerneju Sekolcu, slovenskom arbitru, i Simoni Drenik, slovenskoj zastupnici u arbitražnom postupku, kakva će konačna odluka biti, Hrvatska je zbog pokušaja prevare izašla iz arbitraže i najavila da neće priznati odluku suda. Unatoč tome, Slovenija je ustrajala na arbitražnom procesu pred Arbitražnim sudom i nastavila proces. Profesor Rudolf ističe da je predsjednik suda Guillaume prekršio pravilo nepristranosti, što je nedopustivo. Stoga poručuje da je za Hrvatsku arbitraža završena.

- Postupak koji je nastavljen, nas više ne zanima i točka - kaže.

Podsjeća kako su se Slovenci kasnije ispričavali te da je došlo i do ostavki, no ukazuje na suca Guillaumea ističući kako je njega Hrvatska trebala oštrije kritizirati.

- Guillaume ostaje netaknut iako je glavni protagonist te afere. Hrvatska je njega slabo kritizirala, više smo se fokusirali na Slovence - zaključuje profesor Davorin Rudolf.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer