Obavijesti

News

Komentari 1

Stručnjak: 'Nitko ne može reći da je plaža uz objekt njegova'

Stručnjak: 'Nitko ne može reći da je plaža uz objekt njegova'

'Nema vlasništva na pomorskom dobru, a to su plaže u cjelini, obala šest metara od mora, uz rijetke izuzetke, i tu je opće korištenje omogućeno svakome'. Vojković je komentirao i situaciju u uvali Vruja

Stručnjak za pomorsko i općeprometno pravo Goran Vojković je za N1 objasnio što je pomorsko dobro i smijemo li doći na plau, baciti ručnik i reći "ovo je moje mjesto".

Vojković kaže kako je to mjesto naše dok smo na plaži jer more i morska obala spadaju pod opće dobro - područje bez titulara i vlasništva, koje nije ni u vlasništvu države:

- Nema vlasništva na pomorskom dobru, a to su plaže u cjelini, obala šest metara od mora, uz rijetke izuzetke, i tu je opće korištenje omogućeno svakome.

Kaže kako morska obala nije ničije vlasništvo, osim ako netko dobije koncesiju za plaže. Ali naglašava da je to skupo i da tek nekoliko hotela i kampova u Hrvatskoj ima koncesije.

Pogledajte razmjere devastacije i bespravne gradnje u Vruji
Pogledajte razmjere devastacije i bespravne gradnje u Vruji

Vojković je komentirao i situaciju u uvali Vruja:

- Tamo je bilo odmaralište koje je privatno vlasništvo, no pojavili su se neki novi objekti koji su se na neki način legalizirali, sada unatrag treba provjeriti što se događalo.

Kaže kako je pitanje što je s pristupnim cestama. Morska obala tamo je slobodna, ali je pitanje statusa cijelog terena i njegove zaštite. Dodaje da treba provjeriti što se unazad 30 godina radilo tamo.

Naglašava da plaža u pitanju nema koncesiju, da mora biti otvorena svima i nitko nema pravo reći "objekt je moj, moja je i plaža".