News

Komentari 55

Struka umiruje građane: 'Zrak u Zagrebu je zagađeniji nego u Mumbaiju? Ti podaci nisu točni'

Struka umiruje građane: 'Zrak u Zagrebu je zagađeniji nego u Mumbaiju? Ti podaci nisu točni'

Zvjezdana Bencetić Klaić s PMF-a objašnjava kako je stranica koja objavljuje podatke o kvaliteti zraka zapravo stranica koja se bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka

Švicarska stranica IQAir koja pokazuje ljestvicu najzagađenijih gradova u svijetu pokazuje kako je zrak u Zagrebu gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. No, struka umiruje građane i kaže kako ti podaci nisu točni. 

- To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, tobaco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste - objasnila je profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić za N1. 

Upravo ta četvrta postaja bilježi najveće onečišćenje, ali mjerača nema. Službeni podaci pak pokazuju kako je zrak najlošiji u Dugavama, a češća magla i blizina odlagališta otpada bi mogli utjecati na kvalitetu zraka na koju stanari upozoravaju godinama. 

Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dozvoljena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u Dugava je do današnjeg dana bilo 41-42 dana.

Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije kaže kako Vlada svoje ciljeve obnovljivih energija "voli prezentirati kreativno kroz kalkulaciju postojećih hidroelektrana, kroz kalkulaciju biomase. Prema tome smo mi premašili naše ciljeve za 2020., a blizu smo i da premašimo ciljeve za 2030."

Najčitaniji članci