Obavijesti

News

Komentari 7

Student iz Imotskog izumio je električni bicikl koji vozača upoznaje sa zanimljivostima

Student iz Imotskog izumio je električni bicikl koji vozača upoznaje sa zanimljivostima
5

Ono što ovaj bicikl izdvaja od konkurencije je ponajprije software. On sam kreira rute prema željama korisnika. Biciklist se može odlučiti želi li istraživati prirodu ili ga više zanima povijest

VIDEO

Najprije električni automobil prije tri godine, a potom električni bicikl iz Imotske krajine djelo mladog inovatora iz općine Runovići, studenta fakulteta elektrotehnike i komunikacijske tehnologije Marija Ljubičića nakon puno muke i rada predstavljen je javnosti.

Svojom originalnošću i inovativnošću osvojio je i one ponajbolje u svijete mehanike. Bicikl na struju koji uz pomoć mobilnih aplikacija biciklista na vožnji upoznaje sa svim zanimljivostima mladi dvadeset trogodišnji Tesla konstruirao je, a potom i izradio kao gotov proizvod u svojoj garaži.

Otvorili su prošle godine on i rođak Ivan Ljubičić firmu u kojoj su do savršenstva konstruirali električne bicikle. Na vidilici Modrog jezera u utorak je Marijo predstavio jedan od dvadeset proizvedenih električnih bicikla.

Pavić: 'Ovih 6 milijuna kuna je namijenjeno izgradnji cesta...'
Pavić: 'Ovih 6 milijuna kuna je namijenjeno izgradnji cesta...'

- Neki su već prodani, za neke su zainteresirane tri hotelske kuće. Jednom riječju sretan sam jer smo uspjeli iz Imotske krajine prvi ponuditi tržištu najsuvremenijih električni bicikl - ponosno će Marijo.

Ono što ovaj bicikl izdvaja od konkurencije je ponajprije software. On sam kreira rute prema željama korisnika. Biciklist se može odlučiti želi li istraživati prirodu ili ga više zanima povijest. Bicikl će mu u tom slučaju preko mobilne aplikacije sam ispričati sve o povijesnim znamenitostima koje se nalaze na ruti koju je on odabrao. Ovaj bicikl "komunicira" preko servera i interneta. Skida s interneta podatke sa servera za koje Marijo ima odobrenje.

- S našeg servera uzima podatke koji su uneseni na određenu web stranicu. Biciklist koji ga u tom trenutku vozi, a željan je razgledavanja neke planine, bicikl neće uputiti na tu rutu ako je nevrijeme ili se sprema loše vrijeme. Detaljno će vas uputiti u obilazak neke kulturne znamenitosti koju želite obići. Dakako da će vam ponuditi i neki dobar restoran sa autohtonom hranom kraja kojeg obilazite i još puno toga. Ako ste ga ostavili na nekom mjestu i netko pokuša otuđiti vaš bicikl, preko mobitela će vas upozoriti. Sve je to prikazano na malom ekranu koji se nalazi na biciklu - detaljno je posjetitelje na prezentaciji sa svim suvremenim mogućnostima svog bicikla upoznao mladi Ljubičić.

Uspjeli su, poručuje jer sada već imaju investitore koji ih prate, jer su se povezali preko granice sa Tehnološkim parkom Posušje koji imaju najsuvremeniju opremu za rad i obradu metala vrijednu 1,8 milijuna eura odakle u Imotski stižu dijelovi baš onakvi kakve Marijo želi za svoj bicikl.

Promjene u šopingiranju: Hoće li Gen Z 'ubiti' tzv. brzu modu?
Promjene u šopingiranju:  Hoće li Gen Z 'ubiti' tzv. brzu modu?

- Ovaj bicikl koristi sve mogućnosti tehnike. Dakle da biste ga pokrenuli potrebno vam je skinuti aplikaciju, prijaviti i unijeti sve potrebne osobne podatke preko mobitela. Sve ostalo je na biciklu. Baterija se puni nakon sto sedamdeset kilometara i dok odmarate sat dva baterija je ponovno puna - objašnjava. 

Zanimljivost ovog jedinstvenog električnog bicikla je mogućnost komuniciranja sa biciklom preko kacige koju je Mario razvio. Ona u sebi ima zvučnik i preko nje idu sve informacije. Dok se vozite bicikl će vas uputiti na sve pojedinosti, moći ćete ostvariti i pozive, javiti se na mobitel te još puno toga.

- Hrvatska je zemlja turizma, broj biciklističkih staza, kao i broj turista željnih bicikliranja i pustolovina te obilaženja naših kulturnih povijesnih i prirodnih resursa raste. Mnogi mi nisu vjerovali da ću uspjeti izraditi automobil na električnu energiju koji sam nadopunjava dio potrošene energije. Ja sam uspio. Bilo je i onih koji su sa sumnjom gledali na moj električni bicikl. Ovo je vrlo skupa proizvodnja, ali ja ih već sada prodajem. Sa sigurnošću mogu reći da krećemo u serijsku proizvodnju ne razmišljajući kolike su šanse za zaradom - ponosno će Marijo.

Do četiri tisuće eura trebat će izdvojiti za kupnju električnog bicikla koji će za sve zaljubljenike bicikliranja biti više od prijevoznog sredstva. Suputnik i prijatelj koji će te sigurno odvesti do željenog odredišta pri tom koristeći najsuvremeniju riječ tehnike.

Prodaje se cijelo jedno švedsko 'wellness selo' za 47 milijuna kn
Prodaje se cijelo jedno švedsko 'wellness selo' za 47 milijuna kn

S ovih dvadeset u narednih mjesec dana Marijo će uraditi testiranje elektronike i usavršavanje softvera, ali već sada su sigurni da je njihov bicikl najsuvremenija riječ tehnike u svijetu inovativnosti. Ni sam ne mogu sa preciznošću reći koliko je do sada novca u ovaj projekt utrošeno, ali Marijo za kraj poručuje:

- Ostati ovdje i ulagati u svoj kraj moja je jedina želja, Imotski ima svojih potencijala, u mladim ljudima samo ih se treba znati prepoznati i podupirati. Jednom se živi, za ničim ne treba u životu plakati. Treba samo biti ustrajan, raditi i rezultat neće izostati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik