News

Komentari 391

Student Jura kontra molitelja: 'Cesta nije mjesto za molitvu'

Student Jura kontra molitelja: 'Cesta nije mjesto za molitvu'

Molitelji protiv pobačaja od 1. ožujka opet svakodnevno stoje ispred hrvatskih bolnica i mole za spas nerođenog djeteta. No,u Varaždinu se održao i 'kontra prosvjed'...

Molitelji protiv pobačaja od 1. ožujka opet uzurpiraju prostore ispred hrvatskih bolnica, a u Varaždinu se u isto vrijeme održao i "kontra prosvjed".

Naime, kako javlja Regionalni tjednik, u srijedu se ispred varaždinske opće bolnice okupilo desetak vjernika kako bi molili za spas nerođenoga djeteta. Članovi Udruge Betlehem kažu da će ispred bolnice moliti 40 dana, tijekom cijele korizme do Uskrsa. Udruga je samo organizator molitve, ali na nju su svi dobrodošli.

Udruga Betlehem bavi se promicanjem dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta.

Vjeran Grabant, predsjednik Udruge u Varaždinu kaže da mole za sve ljude koji su se našli u vrtlogu pobačaja, a osobito za žene koje su pobačaj već obavile kako bi pronašle mir. 

Borba "molitvom, ne zakonima"

- Neki dan sam slušao statistiku prema kojoj je Varaždin prije tri godine, kad smo počeli s kampanjom, sa 450 pobačaja bio grad s najviše pobačaja u Hrvatskoj. U zadnje dvije godine ta se brojka smanjila za stotinjak, što je dobar znak - rekao je Grabant, predsjednik varaždinskog Betlehema.

Na pitanje o zabrani pobačaja zakonom kaže: 'Došli smo se boriti molitvom, a ne zakonima'.

Jedna od članica Udruge, Alenka (50), ima petero djece i čeka prvo unuče. Kad je bila trudna s prvim djetetom bila je nezaposlena, a ona i suprug živjeli su od njegova minimalca.

- Nismo se ustručavali imati djecu. Kako su djeca dolazila poboljšavala nam se ekonomska situacija. Nije bilo lako, ali kad se čovjek otvori životu i Bog će to blagosloviti, a uz njegovu pomoć sve ide - rekla je Alenka.

Jozo (61), jedan od okupljenih članova Udruge ima jedno dijete, kaže da zbog bolesti supruge nisu mogli imat više djece.

Na pitanje zašto je došao ispred bolnice kaže,

- Što vas još zanima? Da ste vjernici razumjeli biste što mi tu radimo - govori Jozo.

On želi da se rađa više djece jer je odmalena naučio da je abortus ubojstvo, kaže da i danas tako misli te da neće promijeniti mišljenje.

-To je moj stav i protiv nikoga nemam ništa - tvrdi Jozo.

'Mislim da cesta nije mjesto za molitvu'

No, istovremeno, svega nekoliko metara od članova Udruge, sa svojim psom smjestio se Jura Ščapec, student elektrotehnike, na svojem 'kontraprosvjedu'.

On je iznio svoje mišljenje o moliteljima. 

 - Mislim da cesta nije mjesto za molitvu i da takvoj ideologiji nije mjesto ovdje, nego u crkvi.

Jura dodaje da se ovim prosvjedom demonizira ono što se ne bi trebalo demonizirati te je odlučio reagirati na skup ispred varaždinske Opće bolnice.

Najčitaniji članci