Obavijesti

News

Komentari 1

'Studenti ne bi trebali glasati za rektora koji tuži studente'

'Studenti ne bi trebali glasati za rektora koji tuži studente'
1

Ispred zgrade rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su studenti okupljeni u Inicijativu Sveučilišna platforma, najavili prosvjed "Sveučilište mora bolje"

VIDEO

Zaključili smo kako se Sveučilište u protekle četiri godine otuđilo od javnosti i postalo država u državi, rekao je student Karlo Držaić.
Ispred zgrade rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su studenti okupljeni u Inicijativu Sveučilišna platforma, najavili prosvjed "Sveučilište mora bolje".

POGLEDAJTE VIDEO:

"Sveučilište mora bolje": Sveučilišna platforma najavljuje sutrašnji prosvjed protiv ponovnog izbora aktualnog rektora Damira Borasa Reporter: Denis Gaščić

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, 21 February 2018

- Na Trg Republike Hrvatske u četvrtak u 17 sati pozivamo sve koji nisu zadovoljni aktualnim stanjem na Sveučilištu - rekao je Držaić.
Naglasio je kako je Sveučilište u mandatu rektora Borasa doživjelo neviđen pad kvalitete te ispalo s rang liste najuglednijih sveučilišta.

- Sramotno je da je Uprava Sveučilišta ukinula novčanu nagradu studentima dobitnicima Rektorove nagrade, a sebi počela isplaćivati bonuse. Sramotno je i što se pisao "lex Boras" koji pogoduje samo nekim ljudima te je krajnje vrijeme da se takve stvari prestanu događati - poručio je Držaić.

Apelirao je i na studentske predstavnike u Senatu Sveučilišta, koji imaju pravo glasa na rektorskim izborima u petak, da glasaju za promjene.

- Neka još jedanput razmisle kome će dati svoj glas jer je studentski standard u konstantnom padu, a neka uzmu u obzir i sve tužbe koje je aktualni rektor podnio protiv studenata i novinara - kazao je Držaić, koji smatra da Damir Boras ima negativnu sliku u javnosti.

- Očekujemo veliki odaziv ljudi na prosvjed, a mislim kako će na njega doći svi koji žele bolje Sveučilište i bolje društvo - zaključio je Držaić.

'Izbor rektora interes je cjelokupne javnosti'

Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti, poručili su novinari 21 redakcije.

Uoči izborne sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu u petak, 23. veljače, novinari još jednom apeliraju na Upravu Sveučilišta da sjednicu Senata u petak na kojoj će se birati novi rektor, otvori za javnost.

 - Odluka kojom izbor rektora najvećeg javnog Sveučilišta ostaje zatvoren za javnost, odnosno predstavnike medija, neshvatljiva je u trenutku opetovanih apela sada već brojnih medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje javnosti o procesu izbora - smatraju novinari.

Dodaju kako s obzirom na to da za zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, ne mogu razumjeti strah Uprave Sveučilišta od javnosti i transparentnog praćenja procesa. 

Podsjećamo, niti sjednica Senata na kojoj su kandidati Damir Boras i Damir Bakić predstavljali svoje programe nije bila otvorena za javnost, iako je na to apelirala i ministrica Blaženka Divjak. Novinarima su portiri onemogućili i ulazak u samu zgradu Sveučilišta.
Priopćenje su potpisali Ljerka Bratonja Martinović iz Novog lista, Ana Brakus iz Novosti, Marijana Cvrtila iz Slobodne Dalmacije, Nenad Jarić Dauenhauer s portala index.hr, Sunčica Findak i Dominique Bratović Vela s HRT-a, Ivana Sučić s Hrvatskog radija, Denis Gaščić iz 24sata, Dora Kršul i Marko Matijević s portala srednja.hr, Lana Kovačević iz Večernjeg lista, Mirela Lilek iz Jutarnjeg lista, Irena Petričević i Ivo Lučić s Hine, Jerko Mihaljević s Telegrama, Branko Nađ iz Školskih novina, Lorena Ouahchia s Yammat.fm-a, Melisa Skender s portala lupiga.com, Nenad Starčević s Radija 101, Tomislav Šoštarić s Al Jazeere, Leona Šiljeg s RTL-a, Petar Vidov s Faktografa,  Sanja Vištica s Nove TV i Antonio Zavada s N1 televizije.

- Iako je Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu predviđeno da se predstavljanje kandidata za rektora provede na zatvorenoj sjednici Senata, iznimno je važno i potrebno omogućiti da akademska i šira javnost dobije priliku prisustvovati prezentacijama programa. Začuđuje i procedura da kandidati za izbor rektora ne smiju prisustvovati predstavljanju programa protukandidata. Valja istaći da na drugim sveučilištima postoje i drugačije prakse koje akademska javnost već otprije prihvaća kao dobrodošle i poželjne. Primjerice, Statut Sveučilišta u Rijeci također određuje da se kandidati za rektora predstavljaju na zatvorenoj sjednici Senata, međutim uobičajena je praksa da kandidati za rektora javno predstavljaju svoje programe i raspravljaju o njima s akademskom i širom javnosti. S obzirom na ulogu i značenje sveučilišta u društvu, smatramo da je takav oblik komuniciranja programa kandidata za izbor rektora važan i prijeko potreban. U tom kontekstu Udruga Universitas ističe da sveučilišta kao institucije koje se financiraju javnim sredstvima imaju dužnost odgovorno se i transparentno odnositi spram akademske i šire javnosti. Pritom ističemo da autonomija sveučilišta podrazumijeva odgovornost, brigu i predanost, a ne zanemarivanje i zatvaranje od javnosti. Udruga Universitas smatra da ovakav postupak izbora rektora udaljava Sveučilište u Zagrebu od akademske i šire javnosti i dodatno osnažuje percipiranje toga sveučilišta kao zatvorene institucije - piše u priopćenju Udruge za razvoj visokoga školstva “Universitas”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa