Obavijesti

News

Komentari 17

Studenti osmislili aplikaciju koja će spasiti tisuće života

Studenti osmislili aplikaciju koja će spasiti tisuće života
4

Sjajna aplikacija radi ovako: U trenu kad u bolnici nedostaje krvi darivatelji na svom mobitelu mogu vidjeti o kojoj krvnoj grupi je riječ. Mogu brzo reagirati i pomoći

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Aplikaciju Kap života izrađivali su 24 sata, bez odmora. Studenti pete godine iz tima noobs freestyle - Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić i Armin Vrević, pojačani brucošem Igorom Rinkovcem s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike - izradili su je na prvom natjecanju Ready, steady, code! te osvojili 10.000 kuna. Funkcionira ovako: bolnici je uzmanjkalo krvi grupe AB+. Umjesto da krenu u mukotrpno telefoniranje ili pokušaje da putem javnih glasila dopru do darivatelja, administrator s nekoliko klikova mišem obavještava sve koji imaju AB+ te je prošlo dovoljno vremena od njihova prošlog davanja. Darivatelji dobivaju obavijest o nestašici krvne grupe AB+ na svoj mobilni uređaj, kao i informaciju gdje je najbliža institucija u kojoj mogu dati potrebnu krv te možda i spasiti nečiji život.

Fakultet kao temelj



- Naša aplikacija može povezati donatore i institucije, a u slučaju nestašice može spasiti nečiji život. U biti je riječ o dvije aplikacije. Prva je desktop rješenje za web administratora u instituciji koja treba ili prikuplja krv. Jednostavnim potezom odašilje ‘push notification’ ciljanoj skupini. A korisnici, donatori, imaju aplikaciju na mobilnom uređaju. Osim što dobivaju ciljane obavijesti kad uzmanjka krvi, mogu stalno pratiti sve svoje donacije, vidjeti kad i gdje opet mogu donirati, popuniti upitnik i doznati jesu li u tom trenu pogodni donatori. Svakom donacijom korisnik prima određena postignuća te ih sustav potiče na doniranje, kao i one koji još nisu donatori da to postanu - objašnjavaju genijalci. Za izradu su imali malo vremena, no kažu da njihovo rješenje, bude li zainteresiranih, uz malo volje i truda bez problema može u upotrebu. Iznad svega, aplikacija je besplatna.

Sve je počelo kao ideja njihova mentora Borisa Tomaša, asistenta na FOI-u, tijekom njegova studijskog boravka u Tajvanu. Htio je darovati krv, ali nije znao kamo otići.

Znanje u plemenite svrhe

Gledao je u svoju knjižicu dobrovoljnih darovatelja krvi i pomislio: ‘Pa svi imamo pametne telefone, što će nam ove knjižice? Zašto ne postoji neki centar koji bi sve to radio?’. No bila je to samo ideja koju bi svi zaboravili da se ovaj tim nije primio realizacije. U početku su o njoj raspravljali na Skypeu, a onda je došlo vrijeme za ostvarivanje, pogotovo jer je ideja, osim što je inovativna, i jako plemenita te bi jednog dana mogla spašavati živote.

- Zašto ne napraviti nešto što bi koristilo društvu? Postoji široka primjena ove aplikacije i to je moja velika želja. Naši dečki su napravili sjajan posao - kaže mentor Tomaš. Početkom iduće godine i nakon što studenti usavrše ovu aplikaciju Fakultet za organizaciju i informatiku prezentirat će je Zavodu za transfuzijsku medicinu. Nadaju se da će dobiti njihovu potporu i da će Kap života ući u širu primjenu i što prije povezati institucije i darivatelje krvi.

Iako ima velik komercijalni potencijal, naglašavaju da aplikacija mora ostati besplatna i svima dostupna jer inače cijela stvar nema smisla - a cilj je masovna upotreba bez ikakvih prepreka. No ovo je samo jedna u nizu uspješnih timskih suradnji na fakultetu.

David Ante Macan, Alen Huskanović i Zoran Antolović trojac je koji je 2013. godine objavio aplikaciju Referendum. Aplikacija je to putem koje korisnici mogu jednostavno odabrati mjesto interesa te im aplikacija prikazuje broj glasova “ZA” i “PROTIV” za to mjesto.

Izumi kakve trebamo

Tim studenata Fakulteta organizacije i informatike razvio je sustav kojim želi unaprijediti zastarjeli postupak provjere znanja - točnije, sastavljanje i ispravljanje testova. Njihovo rješenje veseli profesore, ali ujedno i papri život studentima koji vole pitanja koja vječno cirkuliraju po ispitnim rokovima i internetu. Sustav nazvan Personal Exam Assistant (ili PEAS), naime, generira jedinstven ispit jednake kompleksnosti za svakog studenta, a i pomaže u ocjenjivanju istih. Preko PEAS-a profesor može unijeti pitanja prema kojima sustav generira unikatne ispite jednake težine i odgovarajuće kartice s odgovorima, a usto i vrlo ekološki osigurava optimalan raspored sadržaja na stranici minimizirajući potrošnju papira. Studenti po završetku ispita skeniraju karticu mobilnim uređajem, nakon čega na ekranu odmah mogu vidjeti koliko su bodova osvojili na ispitu. Sustav profesoru daje uvid u detaljnu statistiku o rezultatima ispita koja može pomoći pri poboljšanju izvedbe kolegija. Osim navedenih mogućnosti, PEAS sustav omogućuje uvid i evidentiranje u kojoj su razini studenti savladali ishode učenja na svakom pojedinom kolegiju, tj. osigurava mjerljivost ishoda učenja.

Tim s istog fakulteta, Samuel Picek, Luka Matijević, Goran Mlinarić i Bojan Juranek, studenti su diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina. Pobjednici su ovogodišnjeg finala Microsoft Imagine Cupa koji se održao u Splitu. Pobijedili su u dvije kategorije - “Innovation” i “World Citizenship” s projektom Halycon.TV.

Riječ je o usluzi, točnije web platformi koja omogućuje live-stream i real-time komunikaciju pomoću web kamere računala, live-stream radne površine računala, pohrane podataka u oblaku i naplate korištenja sadržaja. 


Inovativno i korisno

Ima potencijalno veliku primjenu u edukaciji. Pomoću nje bilo tko može snimiti predavanja, konferencije, instrukcije ili konzultacije, a pohranom takvih sadržaja fakultet ili pojedinac može stvoriti vrijednu bazu znanja. FOI još nije dovoljno popularan jer ove godine prvi put je kvota popunjena na ljetnom roku, no njihovi rezultati iz godine u godinu pokazuju kakve genijalce stvaraju. Većina studenata nalazi posao odmah nakon završetka faksa jer programera u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi, nedostaje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa