Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Studenti savjetuju: Do posla preko studentske razmjene

Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje

EC/Alain Schroeder/Ilustracija
Foto: EC/Alain Schroeder/Ilustracija
0 komentara

Želite li u provesti studijsku godinu na fakultetu u Portugalu, učiti o ljudskim pravima, fotografiji, kazalištu ili komunikologiji u Švedskoj, Armeniji ili Makedoniji? Sve to možete zahvaljujući programima i organizacijama za mobilnost mladih i obrazovanje u inozemstvu. Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali među brojnim mogućnostima treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje i omogućava da bez velikih prekida nastavite školovanje.

Na nedavnom skupu splitske organizacije Infozona, koja provodi europsku kampanju „Time to move” studenti koji su bili na razmjeni otkrili su svojim kolegama kako što bolje iskoristiti mogućnosti programa međunarodne mobilnosti, formalnoga i neformalnog educiranja u inozemstvu, razmjene na studijskim programima i volontiranju na drugim kontinentima.

Dok je bila studentica računarstva Marija Domazet (27) uz pomoć programa Erasmus pet se mjeseci usavršavala u Comboi u Portugalu. U Hrvatskoj Erasmus programi postoje već godinama, financira ih EU za redovne i izvanredne studente, kao i nastavno i nenastavno osoblje sveučilišta. Nude odlazak na fakultete diljem EU, a cilj im je jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, unapređenje obrazovanja i osposobljavanja mladih.

- Na Erasmusovu razmjenu studenata možete se prijaviti od druge godine faksa, pa otići na dio, pola ili cijelu akademsku godinu. Prijavila sam se na natječaj za Portugal na stranici www.mobilnost.hr Agencije za mobilnost i program EU. Priredite dokumentaciju kao što su learning agreement, prijepis ocjena, motivacijsko pismo i sl.

Troškove vam pokriva Erasmus stipendija, imala sa 400 eura na mjesec što je u Portugalu više nego dovoljno. No tim novcem u Švedskoj ne bi pokrili smještaj. Dobro je da se raspitate o polaganju ispita, ako idete na cijelu godinu u drugu zemlju, odnosno koliko su srodni s vašim predmetima - preporučila je Marija Domazet koja se nakon diplome računarstva brzo zaposlila u informatičkoj tvrtki.

Uz pomoć Erasmus+ programa u Splitu boravi Joanna Jaroszewska, studentica kroatistike iz Wroclawa u Poljskoj. Praksu obavlja u jednoj turističkoj agenciji u Splitu, a stipendiju dobiva, također, od Erasmusa.

- U Poljskoj sam studirala hrvatsku i srpsku filologiju, pa sam došla u Hrvatsku preko Ersamusove razmjene dobro naučiti jezik. Provela sam pola godine u Rijeci na Filozofskom fakultetu. Dakako, Erasmus nije samo nastava nego putovanja po zemlji i okolici, upoznavanje drugih ljudi i kultura. Nakon povratka kući, doživjela sam ‘posterasmusovski sindrom’, mjesec dana nisam se mogla oporaviti nakon povratka i tražila sam način kako da opet dođem ovdje. I prijavila sam se u jednu putničku agenciju u Splitu, oni su tako dobili besplatnu djelatnicu, a ja stručnu praksu preko Erasmusa. Kako još nisam obranila diplomski dobila sam 100-postotnu stipendiju. Procedura za Erasmus praksu nije tako komplicirana kao kod Erasmus razmjene, a mora postojati veza između vašeg studija i prakse.

Svaki dan dolazim na posao, usavršavam jezik u stalnim kontakima s Hrvatima, a i Split je dobar za uživanje nakon rada – zadovoljna je mlada Poljakinja Joanna Jaroszewska.

Splićanka Kristina Tešija (27) prošla je pet različitih programa obrazovanja i usavršavanja u inozemstvu, od Makedonije do Švedske.

- Tražite li informacije stipendije, tečajeve, konferencije i volontiranja, stranica koja će vam ponuditi linkove za to je www.mladiinfo.eu, a kalendar treninga naći ćete na www.salto-youth.net. Često i razne udruge traže sudionike za edukacije diljem Europe - istaknula je Kristina Tešija.

Inače, Sveučilište u Splitu od 2009. intenzivno je uključeno u Erasmus programe, a do sada je 856 studenata otišlo na studijski boravak i stručnu praksu u druge europske zemlje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message