Obavijesti

News

Komentari 27

Studenti: Vrijeme je da stvari na Sveučilištu krenu na bolje

Studenti: Vrijeme je da stvari na Sveučilištu krenu na bolje
1

Studenti prosvjed organiziraju dan uoči izbora za novog rektora koji će se održati 23. veljače. Upozoravaju da će biti skandal ako Boras bude opet izabran za rektora

VIDEO

Vrijeme je da neke stvari na Sveučilištu krenu nabolje, kaže studentica Norma Trkovnik.

Grupa studentskih udruga i organizacija okupljena u inicijativu Sveučilišna platforma u četvrtak, 22. veljače, ispred rektorata Sveučilišta u Zagrebu organizira prosvjed "Sveučilište mora bolje". Na Trg Republike Hrvatske u 17 sati pozivaju sve koji su nezadovoljni  aktualnim stanjem na Sveučilištu u Zagrebu. Cilj im je, kažu, upozoriti na korupciju i klijentelizam koji su se za vrijeme mandata rektora Borasa ustalili i na Sveučilištu.

- Sveučilište se u javnosti pojavljuje samo u negativnom kontekstu - upozorava Trkovnik te podsjeća kako je rektor Boras u četiri godine svoga mandata imao dosta afera. Rektor Boras mandat je započeo izjavom kako Sveučilište želi vratiti biblijskim vrijednostima, a potom sam sebi za znanstveni projekt isplatio 68.500 kuna. Dosad je tužio i nekoliko novinara pa čak i jednog studenta, a iza sebe ostavlja i neriješen pravni status Hrvatskih studija.

Studenti prosvjed organiziraju dan uoči izbora za novog rektora. U petak, 23. veljače, Senat Sveučilišta birat će novog rektora, a jedini kandidat Damiru Borasu je profesor Damir Bakić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. 

Iako pravo glasa na izborima za rektora imaju samo članovi Senata Sveučilišta, organizatori prosvjeda ističu kako se izbor tiče i svih građana jer se njihovim novcima Sveučilište financira.

- Sveučilište ne obrazuje samo buduće nastavnike, liječnike, inženjere, već i ljude od kojih će se očekivati da donose važne odluke. Na Sveučilištu bi stoga trebala vladati klima kakvu želimo vidjeti u društvu - smatra studentica Lorena Drakula.

Podršku studentima dosad su dali međunarodno priznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, sindikalni aktivist Tomislav Vukoja, književnica Ivana Bodrožić, dr.sc. Pavel Gregorić sa Sveučilišta u Göteborgu, ali i mnogi drugi znanstvenici, književnici te ostale osobe iz javnog života.

- Ako Borasa ponovno izaberu za rektora, to će biti skandal - zaključuju studenti.

Mediji traže da sjednica bude otvorena za javnost

Damir Boras i Damir Bakić će u petak 16. veljače na sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta predstaviti svoje programe za rektora.

Više medija zatražilo je da sjednica bude otvorena za javnost, no zasad nema odgovora sa Sveučilišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...