Obavijesti

News

Komentari 307

Studentica: Kaznili su me zbog mišljenja. Ne, neću se ispričati

Studentica: Kaznili su me zbog mišljenja. Ne, neću se ispričati
4

Studentica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta 12 mjeseci ne smije na ispite. Strahuje od gubitka studentskih prava. Druge dvije cure kaznili su sa 6 i 9 mjeseci

VIDEO

Kažnjavaju me jer sam na društvenoj mreži iznijela svoje mišljenje. Mislim da sam najveću kaznu dobila upravo zato što se nisam ispričala. Ali neću se ispričati. Nikoga nisam vrijeđala, a i u Ustavu stoji da imam pravo na svoje mišljenje, rekla nam je jedna od triju kažnjenih studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Sredinom listopada djevojke su na grupi studenata ekonomije na Facebooku komentirale rad referade. Sve je počelo komentarom studenta, koji je psovao i vrijeđao djelatnice referade. No on se krije iza lažnog profila pa ga nisu mogli kazniti. Obrušili su se onda na one koji su nastavili pisati o radu referade. Nadovezala se tako i naša sugovornica.

- Troše one puno dragocjenog vremena, šteta što to nije naplativo - jedan je od njezina tri komentara. Vrlo slični su i ostali - bez ijedne psovke.

Ipak, kao i ostale dvije djevojke, dobila je poziv u referadu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Isprintane naše komentare s Facebooka stavili su preda me, te rekli da to neće tako lako proći te da ću dobiti poziv, jer će protiv nas pokrenuti stegovni postupak - kaže.

Tako je i bilo. Pokrenuo ga je voditelj referade Robert Fišić.

- Potom sam dobila poziv na obranu, koja je mogla biti pismena ili usmena - govori nam djevojka. Odlučila se na pismenu, koju joj je pisala odvjetnica. Na čitanje obrane nije došla. Naknadno je doznala da je kažnjena s 12 mjeseci zabrane izlaska na ispite te strahuje da će potpuno izgubiti studentska prava i mogućnost da diplomira.

Prodekan: Taj rječnik ne pripada ni na ulici

- Nama nije cilj kazniti ih da im uništimo budućnost. Cilj je poslati poruku studentima. Odluka nije donesena zbog kritike, mi smo otvoreni za kritike nego zbog rječnika koji ne pripada ni ulici - rekao nam je prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom Mislav Ante Omazić te nam pokazao komentar “mater neradničku”. Poslije smo doznali da je to komentar djevojke koja je dobila kaznu od šest mjeseci, dok je treća dobila devet mjeseci zabrane.

- Ta se djevojka ispričala pa joj je kazna smanjena, ali bez obzira na to što su pisale, makar i psovke, nedopustivo je da ih kazne. Takve se stvari inače rješavaju privatnim tužbama - govori nam studentski pravobranitelj Ivan Tomljenović.

Studenti: Sve što su napisale je točno

U utorak su na fakultetu mnogi htjeli biti anonimni.

- Sve što su napisale je točno. Pa, nije li suludo da na fakultetu s 5000 studenata, referada uvijek radi dva sata? Dođemo u 10 sati po broj, čekamo do 14 i na kraju i ne dođemo na red - rekla je cura, koja je htjela ostati anonimna. 

Fakultet: To je teža stegovna povreda

Glasnogovornica fakulteta poslala je priopćenje.

- Povjerenstvo je zaključilo kako je ponašanje studentica teža stegovna povreda, odnosno da je riječ o gruboj povredi uljudnog ponašanja i pristojnosti učinjene prema nastavnicima, suradnicima te drugim djelatnicima - stoji u priopćenju. 

Kažnjene studentice su se žalile te će o svemu još odlučivati fakultetsko vijeće. Još ima nade da se ove sramotne kazne ponište.

Pravobranitelj: Fakultet je prekršio pravilnik

- Nakon čitanja obrane potrebno se sastati još jednom na raspravi. Optuženi se na toj raspravi mogu i ne pojaviti nakon čega se saziva još jedna rasprava. Ako se ne pojave, mogu odlučiti u njihovoj odsutnosti. Dakle, nisu poštovali proceduru - smatra savjetnik u Uredu studentskog pravobranitelja Ivan Tomljenović. 

Ministar: Prestrogi su

Iz Ministarstva obrazovanja poručili su kako je suspenzija pregruba mjera, iako osuđuju komunikacije studentica. Rektor nije komentirao slučaj.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 307
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer