Obavijesti

News

Komentari 65

Sučeljavanje ministara: 'I SAD su objavile registar ratnika'

Sučeljavanje ministara: 'I SAD su objavile registar ratnika'
2

Aktualni i bivši ministar, zapovjednik obrane Vukovara, šef udruge specijalaca te sveučilišni profesor su danas raspravljali o objavi registra hrvatskih branitelja

VIDEO

Jedan aktualni i jedan bivši ministar branitelja, zapovjednik obrane Vukovara, šef udruge specijalaca, sveučilišni profesor i njihovi stavovi sučeljeni o vrućoj temi – objavi registra hrvatskih branitelja – do posljednjeg mjesta ispunili su dvoranu i podigli tenzije na iznimno posjećenom okruglom stolu u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

- Tema ovog skupa za mene je završena tema, no to ne znači da ne želim razgovarati o načinu objave Registra. Objava je potrebna jer svi smo svjesni da nas je potkraj rata bilo 350 tisuća, a danas pola milijuna i uvjeren sam da se slažete da su branitelji najčasnija populacija u Hrvatskoj i da pravo da to časno zvanje nosi ne želimo dati svima – rekao je Predrag Matić. Onima koji kao argument za neobjavljivanje Registra ističu protuzakonitost takvog čina, ministar je poručio: – Trenutno jest, no zakoni postoje da bi se mijenjali.

Branitelji u “ilegali” 

Bivši ministar Tomislav Ivić nije se složio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zar ćemo podatke o HV-u dati na pladnju stranim obavještajnim službama? Nađite mi jednu zemlju u svijetu koja je to učinila! Što bi se dogodilo da su Amerikanci iznijeli podatke o vojnicima iz Afganistana i Iraka – rekao je Ivić kojemu je, međutim, odmah replicirao profesor Žarko Puhovski.

- Još je Federativna Jugoslavija 1949. objavila popis partizana, dok su SAD objavile imena sviju koji su sudjelovali u svim proglašenim ratovima, izuzev vojnika na tajnim operacijama – rekao je profesor Puhovski, koji se potom izjasnio za objavljivanje Registra i zbog toga što bi se tim činom “smanjio prostor za laž”.

- Objavimo li popis branitelja, pod dogovorenim uvjetima, popravit ćemo i moralno zdravlje društva i jednu kategoriju društva izvući iz ilegale. Mnogi će se naći u neugodnoj tišini, ali dobitak društva je veći – kazao je Puhovski.

Predsjednik  Hvidre Josip Đakić nije mu dao za pravo.

- Mi branitelji svojih se ratnih puteva ne stidimo, ali oni koji ne vole branitelje čekaju na nas s optužnicama koje za cilj imaju falsificiranje Domovinskog rata – rekao je Đakić.

Borbeni sektor

Da se branitelji ne stide svojih ratnih puteva, dao mu je za pravo Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i dodao:

- Medicinske sestre i kuharice sigurno su pridonijele u ratu, ali ne na isti način kao i onaj tko se borio na prvoj crti. Napravljen je golemi propust što prilikom izrade Registra 2005. za stolom nisu sjedili ratnici nego činovnici – upozorio je Klemm, apelirajući na ministra da se mora razlikovati borbeni i neborbeni sektor.

Branko Borković upozorio je da je Registar, za čiju se objavu zalaže, postao politički problem, te da ga treba staviti u funkciju kako branitelji više ne bi “šetali od ureda do ureda i dokazivali tko su”.

- Iako samo 70.000 branitelja koristi stečena prava, ja poznajem čovjeka iz Dugog Sela koji je “običnim” statusom branitelja dobio darovnicu za poljoprivredno zemljište koje sada prodaje za četiri milijuna eura – upozorio je Mladi Jastreb.




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a