Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Sud će ponovno odlučivati o odlaganju otpada u Varaždinu

Varaždinska komunalna tvrtka Varkom i T7 VIS (danas T&H Invest) su 2008. sklopili Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje

Marko Jurinec/Pixsell
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
2 komentara

Vrhovni sud ukinuo je presudu Visokog trgovačkog suda kojom je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje u Varaždinu iz 2008. utvrđen ništetnim te je predmet vratio prvostupanjskom Trgovačkom sudu na ponovno odlučivanje.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, kojemu se među ostalim sudi i zbog zaključenja tog ugovora, za Hinu je ustvrdio da odluka Vrhovnog suda "potvrđuje ispravnost tadašnje odluke da se sklopi ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog baliranog otpada".

"Od početka tvrdim da se taj ugovor mogao sklopiti po tadašnjem zakonu i da je Gradsko poglavarstvo donijelo tada odluku na temelju mišljenja pravnih stručnjaka. Isključivi cilj poglavarstva i Varkoma je bio ispuniti naredbu inspekcije da se balirani otpad što prije ukloni" izjavio je Čehok za Hinu.

Varaždinska komunalna tvrtka Varkom i T7 VIS (danas T&H Invest) su 2008. sklopili Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje, a riječ je o više od stotinu tisuća tona baliranog otpada.

Tada je gradonačelnik bio Čehok, koji je 2010. podnio ostavku zbog sudskih procesa u kojima je optužen da je po tom pitanju oštetio grad za višemilijunske iznose. Godinu dana kasnije Varaždin, za tadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša, podnosi tužbu za proglašenje ovog ugovora ništetnim jer nije provedena javna nabava.

Djelomičnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu 2014. ugovor je utvrđen ništetnim, a drugostupanjskom presudom Visokog trgovačkog suda odbijena je žalba T&H Investa kao neosnovana i potvrđena je ta djelomična presuda. Visoki trgovački sud u odluci je naveo da nije ispunjen ni jedan od kumulativnih uvjeta za izuzeće od postupaka javne nabave, odnosno vrijednosni kriterij iz Zakona o javnoj nabavi te postupanje s ciljem žurnog sprječavanja nastanka štete.

Vrhovni je sud pak u svojoj odluci ustvrdio da su „nižestupanjski sudovi vrijednosni cenzus pogrešno ocijenili jednim od kumulativnih bitnih uvjeta izuzeća od primjene Zakona o javnoj nabavi te su propustili mogućnost primjene izuzeća iz Zakona o javnoj nabavi raspraviti odvojeno od vrijednosnog cenzusa“.

Čehok ističe da nakon njegova odlaska s dužnosti nova gradska vlast nije poštivala ugovore, plan gospodarenja otpadom ni odluke Gradskog vijeća. "I prije nego što je ugovor proglašen ništetnim tadašnja je gradska vlast raspisala novu koncesiju što je pravno pogrešno", kazao je Čehok. Smatra da bi sve to sada moglo stvoriti štetu po grad. Varaždin je u međuvremenu raspisao koncesiju koju je 2013. godine dao zajednici ponuditelja predvođenom tvrtkom CEZAR. Međutim, taj ugovor nikad nije potpisan, a Grad je od koncesionara tužen za naknadu štete od 90 milijuna kuna.

"Trenutno imamo tužbu izabranog koncesionar i prijeti nam tužba ugovornog partnera, bivše tvrtke T7 VIS. Podsjećam i da je Grad izgubio 35 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša koji je odobrio sredstva upravo na temelju ugovora Varkom - T7 VIS", rekao je Čehok.

Dodao je da sada nemam nikakve koristi od optužbi prema bivšoj vlasti već se cijela situacija mora što prije raščistiti te da će s prijedlogom uskoro izaći pred Gradsko vijeće. "Sazvao sam međustranački sastanak odmah po odluci Vrhovnog suda i sve stranke su se složile da treba pronaći cjelovito rješenje kako bi se ova pravna zavrzlama raščistila", zaključio je Čehok.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message