Obavijesti

News

Komentari 0

Sud: Država kriva za štetu od poplave. Tužitelji će se žaliti

Sud: Država kriva za štetu od poplave. Tužitelji će se žaliti
1

Do pucanja nasipa došlo je uslijed hidrauličkog sloma podzemlja koje je nastalo zbog hidrauličkog opterećenja lijevog obalnog nasipa rijeke Save nastalog zbog ekstremno visokih razina voda

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru najavilo je žalbi na presudu i međupresudu Trgovačkog suda u Osijeku kojima je utvrđena odgovornost Republike Hrvatske za štetu nastalu poplavom 2014. 

Državno odvjetništvo smatra da je Trgovački sud pogrešno primijenio materijalno pravo jer se u pogledu odgovornosti Republike Hrvatske pozvao na odredbe Zakona o obveznim odnosima koje propisuju objektivnu odgovornost za štetu nastalu od opasne stvari, a isključio je primjenu Zakona o vodama, koji izrijekom propisuje da se za štetu nastalu zbog štetnog djelovanja voda odgovara po načelu krivnje.

Mišljenje je državnog odvjetništva da je Zakon o vodama poseban zakon u odnosu na Zakon o obveznim odnosima koji isključuje primjenu općeg zakona, odnosno Zakona o obveznim odnosima.

Vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo stoga smatra da je Trgovački sud pogrešno zaključio da je nasip opasna stvar te da država, kao vlasnica nasipa odgovara po načelu objektivne odgovornosti, da pucanje nasipa nije nastalo uslijed više sile, nego zbog grube nepažnje Hrvatskih voda te da se Hrvatska ne može osloboditi odgovornosti s pozivom na višu silu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ekspertizom koju je izradilo stručno povjerenstvo, koje je imenovalo Ministarstvo poljoprivrede, sastavljeno od priznatih nacionalnih i međunarodnih stručnjaka iz područja hidrotehnike i geotehnike, a na koju se u pogledu navodnih propusta Hrvatskih voda pozvao Trgovački sud u Osijeku, utvrđeno je da je do pucanja nasipa došlo zbog više sile.

Do pucanja nasipa došlo je uslijed hidrauličkog sloma podzemlja koje je nastalo zbog hidrauličkog opterećenja lijevog obalnog nasipa rijeke Save nastalog zbog ekstremno visokih razina voda koje su bile daleko više od ikad izmjerene razine vode od kad se vrše mjerenja, što je viša sila.

Osječki Trgovački sud je u ponedjeljak, 26. studenoga nepravomoćno presudio da je država odgovorna za štetu u vinkovačkoj tvrtki "Šimun", koja je nastala u poplavi 17. svibnja 2014. zbog probijenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela. U nepravomoćnoj presudi nalaže se Hrvatskoj da tvrtki Šimun isplati 3,64 milijuna kuna te da tužitelju nadoknadi parnični trošak u iznosu većem od 387 tisuća kuna s pripadajućim zateznim kamatama.

U obrazloženju presude ističe se kako je tužitelj u tužbi ustvrdio kako se poplava nije dogodila zbog prelijevanja vode preko nasipa zbog nepredvidivo visoke vode, nego zbog proboja nasipa, što je uzrokovano ljudskom radnjom, to jest propustom u obavljanju javne djelatnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...