Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Sud odlučio: Nema prepreka za izručenje novinarke Turskoj

Vicdan Özerdem iz Turske je pobjegla 2005. godine, a trenutno je u Zagrebu. U srpnju ove godine uhvatili su je na graničnom prijelazu Metković te je uhićena

Robert Anić
Foto: Robert Anić
45 komentara

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku je u petak zaključilo kako nema prepreka izručenju turske državljanke Vicdan Özerdem Turskoj. Novi List javlja kako je njen odvjetnik Tihomir Mišić najavio žalbu na rješenje. 

Turska novinarka inače u Njemačkoj ima politički azil, kojeg je zatražila jer su je u svojoj domovini proganjali kao novinarku i ljevičarku. Nekoliko godina je provela kao politička zatvorenica u turskim zatvorima, gdje su ju mučili, zbog čega joj je narušeno i zdravlje. Novinarku su tijekom 1990-ih godina uhitili u Turskoj zbog prosvjeda protiv vladine represije i ograničavanja slobode govora. Desetak godina su je mučili elektrošokovima. Uspjela je pobjeći 2005. godine.

Özerdem je trenutačno u zagrebačkoj Bolnici za ljude lišene slobode, a nakon šoka i straha od izručenja smršavila je čak 15 kilograma. Novinarka otežano hoda i govori. Krajem srpnja ove godine uhvatili su je na graničnom prijelazu Metković na temelju tjeralice turskog Interpola, koja je tereti za terorizam. O žalbi na izručenje Turskoj odlučuje inače Vrhovni sud, a rješenje o izručenju potpisuje ministar pravosuđa. 

Možda vas zanima i ovo:
Message