Obavijesti

News

Komentari 31

Sud odlučio, štrajk u pravosuđu je zakonit: 'Vidjet ćemo što će o ovome reći Vlada. Čekamo'

Sud odlučio, štrajk u pravosuđu je zakonit: 'Vidjet ćemo što će o ovome reći Vlada. Čekamo'
3

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku da je štrajk pravosudnih službenika zakonit

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti stigla je danas.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odluku je komentirala predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) Iva Šušković.

- Što reći, imamo napokon sudsku praksu - rekla je Šušković, te dodala kako prema posljednjim informacijama, štrajku pristupilo više od tri i pol tisuće ljudi.

- Možda ih je sad i više. veliki je odaziv, podrška sudaca je prisutna. Obavljaju se poslovi koji su nužni, sve je definirano - kazala je.

Počeo štrajk na sudovima u RH: 'Vladi ne vrijedimo ništa'
Počeo štrajk na sudovima u RH:  'Vladi ne vrijedimo ništa'

- Vidjet ćemo što će o ovome reći Vlada. Znamo da je u NSK-u sastanak s reprezentativnim sindikatima. Poziv još nismo dobili, ali očekujemo da će nas primiti. Razgovarat ćemo s povjerenicima na terenu, definirati koliko će štrajk trajati, sve je još neizvjesno - rekla je Šušković.

Podsjetimo, u tijeku je radni sastanak Andreja Plenkovića s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi, nakon čega slijedi sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Istovremeno, počeo je štrajk u pravosuđu. 

Prosvjedu ispred Općinskog suda u Zagrebu pridružila se i sudska zapisničarka koja radi na sudu od 1985. godine Kako kaže, ona je pred mirovinom no postoje mladi na kojima svijet ostaje. 

- Kao samohrana majka sam othranila dvoje djece, a moja plaća je 803 eura s uračunatom naknadom za vjernost jer radim na sudu 38 godina. Pred mirovinu sam, pa meni osobno ne znaći veća naknada, no znači mladima koji se tek zaposle. Kako da se osamostale, stvore budućnost ili svoju obitelj? Situacija je jadna, samo se nadamo da će situacija biti bolja. Svakako ćemo štrajkati dok se ne dogovorimo za bolje - rekla nam je jedna od zaposlenica Općinskog suda u Zagrebu, odnosno danas prosvjednica.