Obavijesti

News

Komentari 0

Sud potvrdio postupak protiv 25 katalonskih dužnosnika

Sud potvrdio postupak protiv 25 katalonskih dužnosnika
1

U katalonskom parlamentu je 27. listopada izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije na temelju rezultata referenduma održanog 1.listopada

VIDEO

Istražni sudac španjolskog Vrhovnog suda zaključio je u petak kako su bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont i još 12 dužnosnika sudjelovali prošle godine u pobuni protiv Španjolske nastojeći provesti odcjepljenje Katalonije.

Sudac Pablo Llarena je time odbrio postupak protiv njih čime je broj katalonskih dužnosnika kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne porastao na 25.

Oni su optuženi za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti protivnog španjolskom ustavu.

"U svojoj odluci sudac je ispričao što se dogodilo u Kataloniji tijekom proteklih šest godina koliko je trajao postupak prema odcjepljenju. On smatra kako su se političke stranke i organizacije za nezavisnost okupile s ciljem izvršenja plana o proglašenju nezavisnosti Katalonije, izvan okvira postojećeg zakona“, navedeno je u priopćenju Vrhovnog suda u Madridu.

Među onima kojima se sudi za pobunu su i Oriol Junqueras, potpredsjednik bivše katalonske vlade te Jordi Sánchez koji je do srijede bio kandidat za novog predsjednika vlade Katalonije. I posljednji kandidat za predsjendika Katalonije, Jordi Turull, također je optužen.

Optužena Marta Rovira, zastupnica stranke za nezavisnost Katalonska repubulikanska ljevica (ERC), u petak se odbila pojaviti pred sucem. Ona je otišla u inozemstvo gdje se već od ranije nalazi Puigdemont te još petero dužnosnika.

"Danas počinjem jedan teški put, put kojeg su nažalost i drugi prije mene morali odabrati. A to je put u egzil. To je jedini način da ustanem protiv vladajuće Narodne stranke koja progoni sve one koji žele glasati i koja kažnjava sve one koji žele promijeniti ono uspostavljeno“, napisala je Rovira.

U katalonskom parlamentu je 27. listopada izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije na temelju rezultata referenduma održanog 1.listopada. Španjolski ustavni sud bio je zabranio referendum.

Posljednjih pet mjeseci španjolska vlada direktno upravlja tom pokrajinom na obali Sredozemnog mora. Na prijevremenim izborima u prosincu, koje je sazvao Madrid, stranke za nezavisnost su osvojile većinu mjesta u katalonskom parlamentu.

Od tada, međutim, ne uspijevaju uspostaviti vladu. Prvo su nudile Puigdemonta pa onda pritvorenog Sánchez za novog predsjednika vlade a oba pokušaja su propala jer njih dvojica fizički nisu mogla prisustvovati glasanju.

Treći njihov kandidat Jordi Turull u četvrtak nije dobio dovoljan broj glasova u parlamentu u Barceloni. U subotu se održava novi krug glasovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca