Obavijesti

News

Komentari 9

Sud ukinuo rješenje: Romek ne mora Volvu platiti 12 mil. kuna

Romek je bio zaposlenik u bjelovarskom Pevecu, ali ne u Zagrebačkom koje je nabavljalo kamione. On je potpisao mjenicu, kao mjenični jamac za kamione...

VIDEO

Općinski sud u Bjelovaru u petak je ukinuo rješenje o ovrsi kojem je Zlatko Romek iz Bjelovara, dužan platiti švedskom Volvu, 12.447.074 kune što bi s kamatama od dana ovrhe, 23. prosinca 2009. godine, doseglo astronomski iznos od oko 20 milijuna kuna. 

Rješenje o ovrsi koju je nepravomoćnom presudom sud ukinuo odnosi se na mjenično jamstvo koje je Romek dao vezano uz nabavu kamiona Volvo za Pevec d.o.o. Zagreb. Nakon što je u prvom postupku Općinski sud u Bjelovaru odbio Romekovu žalbu, bjelovarski Županijski sud 9. veljače prošle godine ukinuo je tu presudu i vratio na ponovni postupak. Odnosno dogodio se kopernikanski obrat. 

U ponovljenom postupku I stupanjski sud je prihvatio argumente koji su bili i temelj žalbe kojom je prva presuda ukinuta. Bjelovarski odvjetnik Damir Vukmanović, je inzistirao da tužitelj dokaže da Romek potpisom na mjenicu doista i jamčio za obvezu Pevec Zagreb, budući da nisu ispunjeni svi uvjeti koje propisuje Zakon o mjenici. 

- Uspjeli smo dokazati da se nije poštivalo načelo savjesnosti i poštenja koje se primjenjuje u mjeničnom pravu – pojasnio je razloge uspjeha u nepravomoćnoj presudi, Romekov odvjetnik Vukmanović. Naglasivši kako se kao zastupnik u kupoprodajnom Ugovoru između Volvo Truck Corporation iz Švedske i kupca Pevec Zagreb d.o.o. navodi jedino Zdravko Pevec. Drugim riječima u toj transakciji nigdje nije naveden Zlatko Romek, koji je ipak potpisao mjenicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju da ova presuda ostane na snazi. Odnosno da ju potvrdi Županijski sud, trošak od milijun kuna pada na leđa tužitelja. Odnosno tvrtke Volvo.  Podsjećamo da je Romek bio zaposlenik u bjelovarskom Pevecu, ali ne u Zagrebačkom koje je nabavljalo kamione. On je potpisao mjenicu, kao mjenični jamac za kamione.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a