Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Sudbinu Agrokora odredit će trećina onih kojima je dužan...

Kako je za odluku o otpisu dugova i promjenu vlasništva tvrtki u nagodbi potrebno 66 posto glasova, dovoljni su glasovi onih s 20 milijardi kuna za odluku o tome što će biti sa svih 58 milijardi kuna duga

Foto: Zeljko Hladika/24sata

Objavljeni točni podaci o dugovima Agrokora pokazali su da 77 tvrtki unutar koncerna međusobno duguje čak 11,5 milijardi kuna. 
To je važno jer su oni svi pod izvanrednom upravom, pa neće imati pravo glasa kad se bude odlučivalo o sudbini Agrokora.

Količina glasova koju netko ima, ovisi o visini dugovanja. Sve tvrtke pod izvanrednom upravom su isključene iz glasovanja, pa će o njihovim međusobnim dugovanjima i otpisima odlučivati drugi vjerovnici iako su oni zasebna poduzeća, sa zasebnom imovinom, poslovanjem, a mnoga su i izlistana na burzi.  

Ukupno je Agrokoru prijavljeno 58 milijardi kuna potraživanja, ali je izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom riskantnim potezom izbacila ruski Sberbank s 8,5 milijardi, a ukupno nisu priznali 16 milijardi duga.  

No i od priznate 41 milijarde, zbog međusobnih dugovanja Agrokorovih tvrtki, pravo glasa zasad imaju samo oni s 29 milijardi kuna dugova.  

Kako je za odluku o otpisu dugova i promjenu vlasništva tvrtki u nagodbi potrebno 66 posto glasova, dovoljni su glasovi onih s 20 milijardi kuna za odluku o tome što će biti sa svih 58 milijardi kuna duga. Dakle, dovoljna je da se složi tek jedna trećina i oni odlučuju o milijardama ostalih.  

Glavnu riječ među onima koji će odlučivati prvenstveno vode banke i vlasnici obveznica, a zatim dobavljači.  

Iz Agrokora su potvrdili odlučivanje po ovom modelu, ali upozoravaju da tražbine nisu konačne, te da o njima tek može odlučiti sud. Ruski Sberbank koji je jučer najavio žalbe, a Ramljak ih pozvao za stol, nije se odazvao zasad tom pozivu. Ukoliko se oni uključe, struktura onih s pravom glasa će se znatno promijeniti i dobili bi mogućnost odlučivanja o svom dugu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message