Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sudski savjetnici neće postati suci ako ne upišu novu Školu?

Od 2013. godine vrijediti će novi uvjeti za imenovanje sudaca i državnih odvjetnika. Jedan od tih uvjeta je završena Državna škola za pravosudne dužnosnike

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
0 komentara

Testiranje za primanje budućih sudaca i državnih odvjetnika u Državnu školu za pravosudne dužnosnike, održava se ovih dana u hangarima zagrebačkog Velesajma. Hladnoća i promrzlost nekim je kandidatima najmanji problem. Naime, dugogodišnji sudski savjetnici ovim su u vrlo nepovoljnom položaju, jer ako ne uspiju upisati Školu, dosadašnje im iskustvo pada u vodu. Točnije, ne mogu postati suci.

Prije osnivanja Škole pravosudni se ispit nije bodovao, pa starije generacije sada moraju otići na ispit i skupiti 70 bodova da bi se upisali i uopće konkurirali za mjesto suca. Naime, od 2013. godine vrijediti će novi uvjeti za imenovanje sudaca i državnih odvjetnika. Jedan od uvjeta je završena ta dvogodišnja škola. Čak i oni koji su pokazali izvanredno znanje na "starom" pravosudnom ispitu to se nigdje neće vidjeti.

Novi je pismeni dio ispita koncipiran na isti način kao i stari – tri dana se pišu presude. To i ne bi bio problem da se dosadašnji savjetnici nisu specijalizirali za samo jednu granu prava u kojoj su stručni, a i nitko, govore, ne barata tako širokim područjem prava što se traži u ispitu.

- U isti koš se stavljaju iskusni sudski savjetnici, koji su do sada napisali mnogo presuda i svi oni koji su tek položili pravosudni ispit - govori jedan savjetnik. Od ukupno 600 savjetnika u Hrvatskoj, na ispit se prijavilo njih tek 100-injak jer bojkotiraju te iz principa ne žele doći na ispit.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message