Obavijesti

News

Komentari 181

Tužitelj u Haagu: ''Karadžić je odgovoran za genocid u BiH''

Tužitelj u Haagu: ''Karadžić je odgovoran za genocid u BiH''
1

Tužitelji su nedavno zatražili kaznu doživotnog zatvora za Radovana Karadžića, optuženog za pokolj 7000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i granatiranje Sarajeva

VIDEO

Haški tužitelji su u ponedjeljak počeli iznositi završnu riječ na suđenju bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Nedavno su zatražili kaznu doživotnog zatvora za Karadžića, optuženog za pokolj 7.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva.

- Paravojne formacije iz Srbije primljene su raširenih ruku od lokalnih vlasti u Zvorniku. Zajedno s policijom, TO i JNA brutalno su preuzeli vlast u kojem su ubijene desetine ljudi, a potom je provedena i akcija čišćenja - kazao je tužitelj Alan Tieger. 

Želi dokazati da su lokalne vlasti znale za zločine koje su činile paravojne postrojbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zločini nisu bili upereni protiv žrtava kao pojedinaca nego protiv etničkih zajednice. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan je bio uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH - istaknuo je Tieger. 

'Karadžić je odgovoran za djelo genocida'

- Prisilno premještanje samo po sebi nije genocid, ali može biti vrlo snažan način da se razori osnovni način života etničke grupe. Kada je došlo do više masakara pripadnika grupe, kada su svi pripadnici zlostavljani, kada su im kuće sravnjene sa zemljom, kada su odvedeni njihovi vođe, onda je neizbježan zaključak da se žele uništiti nesrpske zajednice - rekao je tužitelj Alan Tieger i rekao kako se u ovom slučaju može zaključiti da je Karadžić odgovoran za djelo genocida. 

Kazao je i da je Karadžić u svojim izjavama govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima ako budu inzistirali na nezavisnosti.

- Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje - rekao je. 

'Tko bi mu se zamjerio bio bio eliminiran'

Tužiteljstvo je kazalo kako su mnogi svjedioci davali iskaze iz kojih se moglo iščitati da je Karadžić bio glavni i davao naredbe. 

- Postojao je zapovjedni lanac kojem je na vrhu bio Karadžić, a dobro je znao kako zaštiti političare koje je želio, kao što je primjerice bilo u Ilidži. Tko bi mu se zamjerio, bio je 'eliminiran', kako je sam Karadžić jednom prilikom rekao, a tužitelj citirao - 'jednim potpisom olovke' - rekao je tužitelj i ustvrdio kako su Karadžićeve teritorijalne ambicije bile ogromne. 

Tieger je kazao i kako se Karadžić (69) koristio nasiljem i terorom kako bi od multikulturalne BiH stvorio posebnu etničku srpsku državu.

- Muslimane su etnički čistili iz sela u selo, poput metle kojom se čisti smeće - rekao je tužitelj. 

Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a