Obavijesti

News

Komentari 93

Šuker o rezanju mirovina: Nije istina ono što je Budimir rekao

Šuker o rezanju mirovina: Nije istina ono što je Budimir rekao
1

Šuker je rekao da HDZ još nije izašao sa programom i stoga ga nitko ne može komentirati. Kaže dok ga ne objave, sve što se kaže su reklamni štosevi pojedinaca

VIDEO

Bivši ministar financija i HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker gostujući na N1 objasnio je zašto Tomislav Karamarko ekonomski program HDZ-a naziva "Dolina suza".

- To znači da će se napokon morati provesti reforme u svim segmentima društva. Ne možemo podmirivati sve ove silne troškove. U socijalnoj politici ima puno onih kojima tu nije mjesto - eliminirat ćemo sve one kojima tu nije mjesto. Nijedan građanin Hrvatske se neće buniti ako eliminiramo one koji zapravo nemaju pravo na socijalna davanja -  rekao je Šuker.

Šuker nije mogao reći hoće li se u tom slučaju smanjivati mirovine ili neće.

- Ono što je govorio Budimir, da će biti rezanja mirovina, nije istina. HDZ još nije izašao sa svojim programom i stoga ga nitko ne može komentirati. Dok ne objavimo program, sve su ovo samo reklamni štosevi pojedinaca. HDZ će itekako imati osjećaj prema ljudima kojima treba pomoći, ali ćemo se i bespoštedno boriti protiv toga da pomoć primaju oni kojima ona nije potrebna - kazao je.

Milijarde kuna u stranim bankama

Govoreći o vlasnicima računa u stranim bankama, Šuker kaže da Porezna uprava na tome kontinuirano radi, ali da od toga ne treba raditi "veliku misu".

- Treba to istražiti i tek nakon toga izvijestiti javnost, jer što ako se dogodi da se ispostavi da je tu ipak sve bilo OK? 

Na opasku kako se može čuti da su iz Hrvatske iznijete milijarde kuna, izvučene na nezakonit način, Šuker je rekao:

- Ja već pet godina nisam ministar, tim stotinama milijuna niti traga. Bilo kakvoj transakciji koja je išla legalnim putom može se ući u trag. Treba dati onima koji rade taj posao da sve ispitaju, jer ovako Ministarstvo financija ne smije raditi, budući da takve stvari zahtijevaju tajnost. Iz ničega se radi velika misa. Hrvatska je danas u velikoj prednosti i sve te novčane transakcije su pod budnim okom svih međunarodnim institucijama.

- Ne mogu reći da se radi o milijardama kuna. Ako je tako, postavlja se pitanje kako se to moglo dogoditi, da je iz Hrvatske otišao novac i da je otišao u uređenu državu članicu Europske unije - dodaje.

Šuker kaže da ako institucije imaju indicije da građani imaju imovinu koja je u nesrazmjeru, onda su ujedno i dužni dati podatke kako su stekli novac, što je u domeni Porezne uprave.

- Svaka transakcija preko 100.000 kuna se evidentira u Uredu za suzbijanje pranja novca - objasnio je Šuker pa dodao da je realno da će država naplatiti porez ako je netko nelegalno iznio novac iz zemlje.

'Popularno je napadati HNB'

Na pitanje vidi li u tome odgovornost HNB-a, Šuker kaže da je sada popularno napadati tu instituciju.

- HNB radi svoj posao, oni imaju svoj zakon, te transakcije su se odvijale preko poslovnih banaka, a HNB nadzire poslovne banke. Tomislav Karamarko želi potaknuti HNB da se aktivnije uključi u cijelu ovu priču, kada poziva na ostavku guvernera Vujčića - rekao je Šuker te rekao kako HDZ nije uputio zahtjev za smjenom guvernera Borisa Vujčića, ali da je Karamarko poslao upozorenje javnosti da se HNB u neke stvari treba aktivnije uključiti.

Šuker smatra kako treba istražiti što su guverner Vujčić i njegovi zamjenici radili, kakve su plaće i beneficije imali, je li njihova imovina drastično veća od drugih koji se bave istim poslom. Dodaje da to sve može učiniti Porezna uprava.

'Balalajke o izlasku iz krize'

Uz sve Vladine mjere, broj blokiranih računa građana i dalje raste. Šuker kaže da "to znači da balalajke o izlasku iz krize i smanjenoj nezaposlenosti nisu točne i da su svi makroekonomski pokazatelji međunarodnih institucija točni".

Oprost duga zatražilo je samo 729 građana, iako je Vlada govorila o brojci od 50 tisuća.  Šuker kaže da je trebalo napraviti analize prije nego se donosilo Zakon. Istiiče da je ovo bila "PR-ovska priča".


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca