Obavijesti

News

Komentari 23

Sukobili se poljoprivrednici u Širokom Polju, došla i policija

Sukobili se poljoprivrednici u Širokom Polju, došla i policija
8

Sukob je izbio u Širokom Polju kod Đakova kada su djelatnici Osatina grupe blokirali traktore seljaka iz Viskovaca Branka Zorića. Intervenirala je i policija

VIDEO

Zakon o interventnoj podjeli državne zemlje bez prethodne najave i natječaja kojega već neko vrijeme provodi Ministarstvo poljoprivrede putem Agencija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, još se jednom pokazao lošim za malog seljaka. Ovoga puta to je rezultiralo i otvorenim sukobom između malog seljaka i djelatnika Osatina grupe koja je u velikom broju slučajeva, tom interventnom podjelom, dobila zemlju od države. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Sukob je izbio u Širokom Polju kod Đakova kada su djelatnici Osatina grupe blokirali traktore seljaka iz Viskovaca Branka Zorića. Intervenirala je i policija, a sukob je i dalje neriješen pa na njivi stoje traktori obaju strana. 

- Ovu njivu od 23 hektra obrađujem već godinama. Posadio sam kukuruz, djelomično ga skinuo i sad sam krenuo orati za jesensku sjetvu no, došli su traktori iz Osatine i blokirali me. Potom sam ja pozvao druge seljake iz sela koji su onda blokirali njih, a ušao sam u njivu i svojim autom pa je nastalo naganjanje po njivi, dok nije došla policija - kaze Zorić čija obitelj, supruga i troje djece, žive od te zemlje jer imaju farmu muznih krava. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zorić kaže kako ga nitko nije obavijestio da mora izaći iz posjeda iako zna da mu je ugovor sa državom istekao. 

- Država s nama sklapa kratkoročne ugovore, a sa njima na 30 godina. Po Zakonu o državnom zemljištu ja imam pravo na novi ugovor jer sam već u posjedu, a oni su mogli dobiti jedino zemlju koja nije obrađivana. Osatina nema pravovaljanu dokumentaciju jer da ima, pokazali bi je. Tužio sam ministra Jakovinu, ravnatelje Agencije Blazenku Mičević i Antu Pezu, dva djelatnika Agencije i osobno Mirka Ervačića, vlasnika Osatina grupe. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Podnio sam i ustavnu tužbu na Zakon o poljoprivrednom zemljištu jer ovakav zakon nema nitko. Ministar je kralj, a ravnateljica Agencije kraljica i oni misle da su državnu zemlju njima ostavili mama i tata pa to mogu dijeliti kako im padne na pamet. E pa ja to ne dopuštam -kaže Zorić koji se nema namjeru maknuti sa zemlje dok ne dobije sudsku presudu. Podršku su mu došli dati i drugi seljaci koji također imaju problem sa dodjelom državne zemlje. Sukob i dalje nadzire policija koja je legitimirala sve okupljene. Pravnica Osatina grupe izjavila je kako će se očitovati pisanim putem i javno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!