News

Komentari 3

Sukobili se radnici i policija na ulicama španjolskog Cádiza

Sukobili se radnici i policija na ulicama španjolskog Cádiza

Stotine radnika metalurške industrije, koji osmi dan prosvjeduju tražeći veće plaće, sukobili su se u ponedjeljak s policijom na ulicama južnog španjolskog grada Cádiza

Nakon što niti nakon trećeg sastanka nije postignut sporazum između sindikata i udruga kompanija metalurške industrije, radnici su izašli na mirni prosvjed, u čemu su im se pridružili studenti i učenici pa se na ulicama našlo nekoliko tisuća prosvjednika.

Dio prosvjednika se odvojio blokirajući promet, zbog čega je interventna policija reagirala nastojeći ih odvratiti suzavcem. Prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju te postavljali kontejnere kao barikade. Kroz gusti dim suzavca odjekivali su pucnji jer je policija odgovorila gumenim mecima.

Za sada još uvijek nema informacija o broju ozlijeđenih i uhićenih.

Radnici metalurške industrije osmi dan štrajkaju i izlaze na ulice jer su im kompanije odbile obnoviti kolektivni ugovor prema kojem bi im plaće rasle godišnje između 2 i 3 posto. Udruga kompanija (FEMCA) poručila je da bi zbog tog potencijalnog rasta troškova ta industrija nestala u području lučkog grada Cádiza, jer se ne može natjecati s kompanijama iz drugih dijelova Španjolske.

U području Cádiza oko 20.000 ljudi radi u metalurškoj industriji.

Najčitaniji članci