Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Nakon šest sati ipak postigli okvirni dogovor proračuna EU

Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti danas gotovo, izjavio je jedan dužnosnik Unije. Navodno je gornji limit na potrošnju do 2020. 960 milijardi €

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell

Čelnici EU-a nakon teških su pregovora koji su trajali cijelu noć u petak uspjeli postići okvirni dogovor o višegodišnjem proračunu EU-a za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020., javlja agencija Reuters pozivajući se na dužnosnike EU-a. 

- Prilično smo uvjereni da imamo okvir za sporazum. Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti gotovo danas - izjavio je jedan dužnosnik Unije zahtijevajući da ostane anoniman. Po njemu, dogovoreno je da će Unija gornji limit na proračunsku potrošnju u navedenom razdoblju postaviti na 960 milijardi eura. 

To je manje od iznosa koji je tražila Europska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 bilijuna eura, što je pet posto više u odnosu na postojeće sedmogodišnje razdoblje, da bi potom bio smanjen na 973 milijarde, javlja BBC.

Razgovori o proračunu nastavit će se na plenarnom sastanku te na radnoj večeri. 

Premijer Zoran Milanović, koji na summitu sudjeluje kao promatrač, sudjelovao je na sastanku čelnika 'prijatelja kohezije', neformalne skupine zemalja koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju. 

Prema neformalnoj računici, Hrvatska bi od 2014. do 2020. iz blagajne Unije mogla povući 11,5 milijardi eura. Zagreb bi u tom razdoblju mogao dobiti i dodatnu pogodnost - za godinu dana dulji rok korištenja novca namijenjenog projektima koji se financiraju iz europskih fondova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message