Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Summit je povijesno bitan za Hrvatsku: 'Cilj je suradnja..'

Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba, rekao je kineski premijer Li i dodao kako Peking želi suradnju i na području obrazovanja te jačanje uvoza

Dubrovnik: Završna konferencija sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
16 komentara

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ove godine domaćin je Hrvatska. Ovo je prilika i za mnoge gospodarstvenike.

Na deveti poslovni forum jučer je u dubrovački hotel Rixos Libertas došao rekordan broj ljudi. Uz Andreja Plenkovića i kineskog premijera Lija Keqianga, bilo je tu još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends joint statements with his Danish counterpart Lars Loekke Rasmussen after their meeting at the Maximos Mansion in Athens GRČKA SE ŽELI PRIDRUŽITI Na dubrovački summit stiže i Tsipras: Proširuje se '16+1'?

Summit je započeo videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima, poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorije i Ivana Mrvoša. Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo, čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država.

- Cilj ovoga skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati, nego se i međusobno konzultirati i surađivati - rekao je premijer Li.

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu, koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

- Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba - rekao je Li i dodao kako Peking želi suradnju i na području obrazovanja te jačanje uvoza.

Dubrovnik: Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u hotelu Rixos PREMIJERI U DUBROVNIKU Ministar Horvat: Ovaj summit je povijesno bitan za Hrvatsku

- Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju - zaključio je kineski premijer.

Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima i da je to vrlo ohrabrujuće te da je summit 16+1 povijesno važan za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message