Obavijesti

News

Komentari 147

Sumnje na ratni zločin: Uhitili BiH generala Atifa Dudakovića

Sumnje na ratni zločin: Uhitili BiH generala Atifa Dudakovića
1

U priopćenju Tužiteljstva BiH, stoji kako je uz Dudakovića, koji je tijekom posljednjeg rata bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, uhićeno još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

U priopćenju Tužiteljstva BiH, dostavljenom Hini, stoji kako je uz Dudakovića, koji je tijekom posljednjeg rata bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, uhićeno još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe, koja je ratovala u sjeverozapadnoj Bosni odnosno na širem bihaćkom području.

BiH general Atif Dudaković rekao da ne misli pobjeći
BiH general Atif Dudaković rekao da ne misli pobjeći

Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, uhićenje Dudakovića i jedanaest njegovih bivših suboraca rezultat je dugotrajne istrage tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno na stotine materijalnih dokaza, uključujući arhivska dokumenta, video snimke te dokaze prikupljene tijekom ekshumacija grobnica i identifikacije pronađenih tijela.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim  izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni tužitelj će nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im se odredi pritvor.

U Federaciji BiH ogorčeni, u RS-u uvjereni u generalovu krivnju 

Uhićenje umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, kojega Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine, izazvalo je u petak uobičajeno suprotstavljene reakcije, jer njegovi bivši suborci i razne bošnjačke udruge iskazuju ogorčenje zbog tog čina, dok u Republici Srpskoj pozdravljaju privođenje čovjeka koji je postao neka vrsta simbola i tvrde kako postoje neoborivi dokazi da je on izravno naložio ubojstva civila i ratnih zarobljenika.

Iz vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su priopćenjem u kojemu su ocijenili kako je ovo još jedan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, a Tužiteljstvo BiH su optužili da djeluje pod političkim pritiscima.

"Apsolutno je neprihvatljivo uhićenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih suboraca jer su u dugotrajnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni tužiteljstvu i policijskim tijelima, na čije se pozive već deset godina redovito i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da njihovo uhićenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika Petog korpusa, koji su časno i herojski obranili Krajišnike pred udarom agresora", navodi se u izjavi SDA objavljenoj nakon uhićenja Dudakovića i još jedanaest njegovih suboraca iz Petog korpusa.

Šerif Patković, ratni zapovjednik Sedme muslimanske brigade Armije BiH i jedan od najutjecajnijih lidera braniteljskih udruga u Federaciji BiH kazao je kako je uhićenje Dudakovića dokaz da "rat nije završen".

"Mi ćemo učiniti sve da pomognemo pravnom timu koji je jutros oformljen, samo se nadamo da njegovo (Dudakovićevo) zdravstveno stanje neće biti narušeno i da će izdržati bitku na ovom svijetu koju vodi za BiH. Sve ovo je dio politike koja je napala našu državu. Mi moramo ostati svjesni činjenice da je prekinuta oružana agresija, ali da rat za Bosnu i Hercegovinu nije završio te da je to potvrđeno jutrošnjim uhićenjima", kazao je Patković kako ga citira portal Klix.

Umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak, koji je i sam žrtva progona ali srbijanskog pravosuđa te je po tjeralici iz Beograda ranije bio privođen u inozemstvu pod optužbom da je odgovoran za ratne zločine, kazao je kako je prije svega iznenađen načinom na koji je Dudaković priveden.

"Priveli su ga kao kriminalca. To nije ni humano ni ljudski", kazao je Divjak.

Po njegovu sudu Dudaković je bez ikakve dvojbe heroj koji je u nemogućim uvjetima uspio organizirati obranu bihaćkog područja i  kraj rata dočekati kao pobjednik.

"Nadam se da će uspjeti dokazati svoju nevinost", kazao je Divjak.

Odmah nakon što je objavljena vijest o Dudakovićevu uhićenju Milorad Kojić, ravnatelj Centra za istraživanje ratnih zločina pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske sazvao je konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, na kojoj je kazao kako su iz tog tijela Tužiteljstvu BiH dostavili više od osam tisuća stranica različitih dokaza o krivnji pripadnika Petog korpusa za ratne zločine.

Riječ je o navodnim zločinima počinjenim u rujnu i listopadu 1995., kada su vođene završne borbe za oslobođenje BiH i kada su pripadnici Armije BiH oslobodili Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu i Sanski Most te nastavili napredovati ka Banjoj Luci.

Iz RS-a tvrde kako su prikupili dokaze o ratnim zločinima koji su tada počinjeni nad više od 250 osoba srpske nacionalnosti, uključujući civile i ratne zarobljenike.

"Dudaković je osumnjičen za planiranje, izdavanje zapovijedi i ubojstvo. General je provodio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video-materijali koje smo dostavili tužitelju", kazao je Kojić, koji tvrdi kako će optužnica sigurno biti podignuta, a Dudaković i ostali osuđeni.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a